„Ha egyfordulós lesz a megyei választás, akkor a józanabbul gondolkodókhoz kapcsolódva azt mondjuk, hogy vigyázni kell, mert Kotleba túl erős. (…) Azt hiszi mindenki magáról, hogy nyerhet, mert egykörös lesz a választás. Sajnos az igazság az, hogy az egyfordulós választásnál végképp nem szabad hazardírozni”

 

Ezt Csúsz Péter (MKP) Besztercebánya megyei képviselő mondta a Körkép.sk-nak adott interjújában az előttünk álló megyei választásokkal kapcsolatban.

 

Szavait aligha vitatná bárki is, hiszen a Kotleba és szélsőségesei elleni koalíció igénye egy ideje már megjelent a közbeszédben, de a politikai gyakorlatban még várat magára. Besztercebánya megyének jelenleg  5 ispánjelöltje van. Úgy, hogy két kormánypárt még  be sem szállt a küzdelmekbe.

 

 hirdetes_810x300  

Joggal gondolhatjuk, hogy bár a kormánykoalíció átvitte az egyfordulós megyei választásokat, az összefogásért nem tettek semmit. Egyelőre semmi jele annak, hogy a relevánsnak tekinthető pártok Besztercebánya megyében hajlandóak lennének a közös fellépésre Kotleba ellen.

 

A Smer és az SNS egyelőre még nem jelentett be saját megyeelnök-jelöltet, az SaS Martin Klust indítja, a parlamenten kívüli SMS Milan Urbáni mellett döntött, függetlenként pedig várhatóan játékban lesz Ján Lunter vállalkozó, Stanislav Mičev, a besztercei Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeum igazgatója, Pavel Greksa, Vámosfalva (Mýtna) polgármestere és Igor Kašper vállalkozó.

 

Az álláspontok pedig egyáltalán nem közelednek. Ha voltak is egyeztetések, azok csak kétoldalúak voltak és nem hivatalosak. A parlamenti ellenzék Luntert vagy Klust támogatja, a kormánykoalíció a saját jelöltjét, vagy Mičevet esetleg Kašpert. Konszenzus tehát távolról sincs.

 

Az ok, amiért bevezették az egykörös megyeelnök-választásokat. Kérdés, hogy egy Kotlebáék számára sikeres parlamenti választások után bejön-e ez a lépés. Nem beszélve az összefogás bizonytalanságáról. Forrás: BBSKonline.sk

 

Különcködő SNS

 

Az SNS a megyéken is egyéni sikerekről ábrándozik, Andrej Danko pedig előre kijelentette, kivételes esetekben lépnek csak koalícióra más pártokkal a megyefőnök jelöltek támogatásáért. Utalt arra is, hogy Besztercebányán saját jelöltben gondolkodik, bár nevet nem árult el.

 

„Az álláspontunk egyelőre az, hogy a [megyei] választásokon önállóan veszünk részt és saját megyeelnök-jelöltet állítunk. Bármilyen [ezzel kapcsolatos] változást a párt elnökségének kell jóváhagynia”

 

nyilatkozta nemrég az SNS kerületi elnöke, Štefan Turek. Természetesen a sorok közt olvasva azt is figyelembe kell venni, hogy Kotleba jelentős szavazóbázist hódított el Dankoéktól, főleg azokat, akiknek az SNS már nem elég radikális. Sokat elárul az is, hogy a MOST című szlovákiai orosz propagandaújság hasábjairól az SNS kiszorult és egy ideje már Kotlebáék kapnak benne kiemelt teret.

 

Danko szeretne egyenrangú ellenfélként feltűnni Kotlebával szemben. Ebben a kérdésben aligha értenek egyet Bugár Bélával, aki a koalíciót szorgalmazza. Danko egyébként az utóbbi időben egyre többször szegi meg a koalíciós egyezségeket – a bizniszen túl más nem köt össze? Forrás: Webnoviny.sk

 

Zabolázatlan smeres képviselők

 

A Smernek nincs saját ispánjelöltje, és egyelőre hivatalosan még senkivel sem tárgyalt konkrét személy támogatásáról. Legalábbis ezt erősítette meg a párt megyei frakcióvezetője, Ľubica Laššáková. Száz százalékosan csak Marián Kotleba jelenlegi ispánt zárták ki a lehetséges támogatottak közül.

 

A Smeren belül megyei szinten uralkodó viszonyokról azonban ismét érdemes felidézni Csúsz Péter szavait, aki szerint a Smer megyei képviselői (akik 29 mandátumukkal többségben vannak) maguk is jelentősen hozzájárulnak Kotleba népszerűségéhez:

 

„Ha lett volt volna egy vezényszó a Smeren belül, hogy tilos vitatkozni vele (…) nem lenne mire reagálnia, nem lenne módja kiforgatni és lejáratni más képviselőket. (…) [De van,] pusztán azért, mert a smeres klub képviselői szeretik hallatni a saját hangjukat, megadva az elnöknek a lehetőséget arra, hogy mindenre reagáljon. És ezt meg is teszi!”

 

Az országban egyetlen olyan megye van, ahol nem a Smer vagy a smeres koalíció képviselői diktálnak. Így, amikor a megyerendszer feleslegességéről van szó, a felelősség emiatt nyilván őket is terheli. Grafikon: Pravda.sk

 

Keresik a mindenki által támogatható megoldást

 

Stanislav Mičev, az SZNF Múzeum igazgatója hivatalosan még nem erősítette meg megyeelnök-jelöltségét. Elmondása szerint döntése a politikai pártok megegyezéseitől függ. Ő maga a szélsőségek visszaszorítását tartja elsődleges érdeknek.

 

Mičev egyébként tavaly májusban engedélyezte az orosz Éjszakai Farkasok motoros klubnak, hogy koszorút helyezzenek el a múzeum második világháborús emlékművénél. Mint akkor elmondta, nem lát okot arra, hogy a kérést elutasítsa, ugyanakkor a NATO-ellenes plakátokat elítélte. (Erről bővebben itt olvashat).

 

Mičev azt állítja, hogy a szélsőségek elleni közös fellépés érdekében bármikor hajlandó félreállni. Szerinte a Kotlebát legyőzni tudó jelölt megtalálásához a közvélemény-kutatásokat kellene figyelembe venni – de nem csak egyet.

 

Az SaS támogatásával induló Klus azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy

 

„Olyasvalakit keresünk, aki minden párt által támogatható megoldás. Ehhez legközelebb ma Lunter áll”

 

Besztercebánya megyében tehát nagy csaták várhatók a megyei választások előtt. A Trónok Harcának szövevényességén is jócskán túltevő besztercei megyei politika egyelőre távol áll a konszenzustól. Ráadásul, Kotleba befolyását előbb utóbb a megye magyar lakossága is megérezheti. Bár jelenleg a romakérdés az elsődleges témája az ĽSNS-nek, nem szabad elfelejteni, hogy Kotleba „alkalmazkodni nem tudó polgárok“-ról is beszélt már. Márpedig a felvidéki magyarság nem egyszer tapasztalta, hogy az alkalmazkodás a szlovák politikában szintebaz asszimilációval rokonértelmű. Van tehát miért figyelnünk a besztercebányai eseményeket.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!