Andrej Kiska köztársasági elnök visszaküldte újratárgyalásra a parlamentbe a megyei választásokat érintő törvényjavaslatot.

 

Az egyik javaslat megváltoztatja a megyefőnökök megválasztásának módját, mégpedig kétfordulósról egyfordulósra, a másik javaslat pedig módosítja a körzeti választási bizottságok tevékenységét a megyei illetve a helyhatósági választások során, amelyek a jövőben már egy napon lesznek.

 

Kiska úgy gondolja, hogy a választások ilyen szintű megváltoztatása a választás évében és az alacsony választási részvétellel, illetve költségcsökkentéssel való érvelés nem teljes és torzító. Arról is beszélt, hogy az alacsony választási részvétel az első forduló problémája is, a részvételei arányok pedig minden megyei választás után részesei a politikai diskurzusnak.

 

 hirdetes_810x300  

Az elnök úgy gondolja, hogy a törvényhozó testületnek „nem kellene folytatnia az átgondolatlan, céltudatos politikai javaslatokat”.  A visszaküldött tervezetben javasolta az egyfordulós rendszer kivételét. A második javaslatnál Kiska arra figyelmeztetett, hogy a kétfordulós választások esetében a törvény rendelkezései végrehajthatatlanok lennének.

 

SME
kép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!