Marian Kotleba miatt Cziprusz Zoltán (MKP) rimaszombati városi képviselő kezdeményezésére 12 „városatya“ kérte a rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívását.

 

Szerdán, február 23-án tartotta éves közgyűlését a Gömör és Kishonti Városok és Falvak Társulása (ZMOGaM), Rimaszombatban. A társulás egy nagy, 84 ezer lakosú, gazdaságilag, szociálisan és nemzetiségileg szines járás városait és falvait (összesen 107 települést) egyesít.

 

A programban többek között  egy beszámoló is szerepelt a Járásfejlesztési Akciótervről, de a Marián Kotleba által kilátásba helyezett, március 14-i pártakcióval kapcsolatban is állást foglalt a közgyűlés.

 

 hirdetes_300x300  

Fejlesztési Akcióterv Rimaszombatban

 

A kormány által tavaly nyáron elfogadott Fejlesztési Akciótervről Andrej Boros, az akcióterv kivitelezésére létrehozott koordinációs járási iroda (CeroGeMa) igazgatója számolt be. Elmondta, hogy 2020-ig a járásban 2000 új munkahelyet kell teremteni. Sajnos, akivitelezés már a kezdeti szakaszban késésbe került.

 

Ennek oka szerinte egyrészt, hogy a kormány tavaly 12 gazdaságilag és szociálisan elmaradott járás fejlesztését hagyta jóvá, ami több időt igényelt, mint gondolták. Másrészt a régiófejlesztés az év elejével átkerült a Kormányhivatalhoz, ami szintén csúszást okozott. A rimaszombati iroda sem tudta még emiatt elkezdeni a működését, erre várhatóan márciusban kerül sor.

 

Fotó: Mede Géza

 

Kétezer új munkahely

 

Az iroda küldetése informálni az érintetteket a pályázati lehetőségekről, kiírásokról, arról, hogy az egyes pályázatok milyen mértékben kaphatnak támogatást az akcióterv által, segítve a tervezetek elkészítését. Fontos küldetése továbbá egy adatbank létrehozása, amely információval szolgálna a vállalkozási lehetőségeket keresők számára a járás területén. Segíteni fognak a szociális vállalatok létrehozásánál, ahol feltétel, hogy nem jelenthetnek konkurenciát a már meglevő vállalkozásoknak.

 

„Úgy látom, hogy a késés ellenére a 2000 új munkahely létrehozása teljesíthető“

 

mondta Boros.

 

A hozzászólók különböző véleményen voltak. Livia Koósová a Járási Munkahivatal igazgatónője szintén bízik az  akcióterv teljesíthetőségében.

 

„Tavaly sikerült 1200 „reális“ munkahelyet teremteni, így 2020-ig, tehát 4 év alatt meg kell tudnunk teremteni 2000-et.“

 

mondta.

 

Fotó: Mede Géza

 

Parázs vita

 

Voltak viszont borulátó vélemények is. Köztük a legmarkánsabbat Jozef Simko, Rimaszombat polgármestere fogalmazta meg. Véleménye szerint az akcióterv olyan rosszra sikerült, hogy azt lehetetlen megvalósítani. A kormány annak ellenére, hogy az alulról jövő javaslatokat hagyta volna jóvá, egyáltalán nem vette figyelembe Rimaszombat igényeit, amelyet a város terjesztett be.

 

Zagyi Róbert, a Mi Rimaszombatunk polgári társulás elnöke ezt rögtön cáfolta. Szerinte nem igaz, hogy a város vezetése bármit is előterjesztett volna az akciótervezet készítőinek.

 

„Šimko úr, maga hazudik!“

 

mondta Zagyi. A kialakulóban levő hangosabb vitát a résztvevők tapsa akadályozta meg.

 

Kotleba betartott

 

A vitában kérdés hangzott el, miszerint lesz-e a megye költségvetésében pénz a megyei közutak rendbetételére. A kérdést Michal Bagačka országgyűlési és megyei képviselő válaszolta meg.

 

„Sajnos a megye nam jogosult az EU-s pénzek pályázására, mivel a megyei hivatal feketén alkalmazott egy embert. Pellegrini kormányalelnök a napokban azt mondta, hogy a megye így elesett 20 millió euró támogatástól, amit az utak javítására lehetett volna fordítani. Igy csak a költségvetésben szereplő 5 millió euró áll rendelkezésre, ami optimális esetben az EU-támogatás hozzáadott értéke lett volna. A sokkal kevesebb pénz miatt nyilvánvalóan újabb viták kerekednek.“

 

A Fejlesztési Akciótervezettel kapcsolatban a Körkép.sk is kérdést tett fel Michal Bagačka országgyűlési képviselőnek az ülés befejezése után:

 

Lehet-e még pályázniuk azoknak a községeknek, amelyek nem vettek részt az akcióterv kidolgozásában, talán elaludtak egy kicsit, de már alakulnak az elképzeléseik, az igényeik?

 

„Az akcióterv nem dogma, tehát igen, lehet tervezeteket benyújtani. Számolunk ilyenekkel, amennyiben hatékonyak, megoldjuk őket a pénzeszközök átcsoportosításával.“

 

mondta Bagačka.

 

Fotó: Mede Géza

 

Kotleba Romaszombatban emlékezne meg az első (fasiszta) szlovák államról

 

A közgyűlés következő érdekes eleme Marian Kotleba és pártja (ĽSNS) akciójának a megvitatása volt. Ismert, hogy Kotleba március 14-én Rimaszombatban szeretné megünnepelni a Tiso-féle fasiszta Szlovák (báb)állam megalakulásának 78. évfordulóját.

 

A város, de a járás is felbolydult méhkashoz hasonlít az utóbbi napokban. Sorra születnek a nyilatkozatok, állásfoglalások, amelyek jellemzően felháborítónak, provokációnak tartják Kotleba akcióját, és Jozef Šimko polgármestert annak betiltására szólítják fel.

 

Jozef Šimko a vitafelszólalásában elmondta, hogy nics szándékában változtatni a véleményén a továbbiakban sem. Szerinte Kotleba pártja legitim párt, sok támogatóval, neki nincs oka, sem jogi lehetősége a tervezett rendezvényt betiltani.

 

„Más kérdés, hogy a Városi Tanács, vagy a képviselőtestület jóváhagyja-e az akciót, vagy betiltja.“

 

mondta Šimko, majd kötelezettségeire hivatkozva elhagyta a termet.

 

Ezután Peter Mináč, Tiszolc polgármestere, a társulás elnöke felolvasta a közgyűlés nyilatkozat-tervezetét. A közgyűlés résztvevői felszólítják benne Jozef Šimko polgármestert, akadályozza meg Kotleba március 14-re tervezett rendezvényét a Városi Művelődési Központban. A fasizmus növekvő mértékű terjedésére hivatkoznak, amely elfogadhatatlan. A rendezvény engedélyezése megcsúfolása lenne a szlovák ellenállók fasizmus elleni harcának.

 

A nyilatkozatot a 63 résztvevő megszavazta, 19-en tartózkodtak.

 

Fotó: Mede Géza

 

Ide tartozik még, hogy a legújabb információk szerint Cziprusz Zoltán (MKP) városi képviselő kezdeményezésére 12 „városatya“ kérte a rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívását. Információink szerint a polgármester a kérelmet tudomásul veszi, és összehívja a rendkívüli tanácskozást.

 

Mede Géza

Nyitókép:  Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!