A főváros egy új és különleges tömegközlekedési móddal gazdagodhat. A malomligeti (Mlynské nivy) buszpályaudvart felújító vállalat, a HB Reavis kötélpályával kötné össze a pályaudvart Pozsonyligetfaluval az Apollo híd mentén.

 

A világ számos nagyvárosában működnek már kötélpályák (például Londonban és Barcelonaban). Pozsony most azt várja a projekttől, hogy csökkentse a zsúfoltságot az utcákon. A Nový Čas értesülései szerint a kötélpályán közlekedő kabinok kapacitása egy autóbuszénak felel majd meg.

 

Az új buszpályaudvar látványterve, Forrás: HNonline.sk

 

A felvonórendszer megépítését Pavol Frešo, Pozsony megye ispánja is támogatja, aki a facebookon közzétett posztjában kiemelte, hogy a kötélpálya a városi tömegközlekedés része lesz, vagyis a megvásárolt jeggyel az autóbuszokon, trolibuszokon és villamosokon kívül a felvonóval is lehet majd utazni.

 hirdetes_810x300  

 

 

Sajtóértesülések szerint a HB Reavis már benyújtotta tervezetét a gazdasági minisztériumnak. Maga a kötélpálya költségei nagyjából 30 millió euróra tehetők, várhatóan 2020-ban indul el a tényleges személyszállítás – ha megvalósul a terv. A közlekedési szakértők szerint gyorsabban el lehet jutni vele a pályaudvartól Pozsonyligetfaluig, mint villamossal.

 

A kötélpálya útvonala. Forrás: HNonline.sk

 

Más országokban is előszeretettel használják a kötélpályát, nem csak tömegközlekedési eszközként, hanem kilátóként is a turisták számára. A 2012-es Londonban rendezett olimpiai játékok idején nyitották meg a Temze felett 1 kilométer hosszan húzódó Emirates Air Line drótkötélpályát, ami az Egyesült Királyság első városi kötélpályája volt. A britek 45 millió fontot (cca. 54 millió eurót) fizettek érte.

 

A londoni kötélpálya a Temze felett. Forrás: wikimedia.com

 

A londoni pálya fülkéit a lánctovábbítású sínpálya segítségével üzemzáráskor a tárolóhelyükre szállítják. Forrás: wikimedia.com

 

A Barcelonai kötélpálya csodálatos kilátást nyújt. Forrás: TheGuardian.com

 

Pozsonyban valószínűleg nem lesz ennyire meredek, mint a képen látható, svájci Alpok található felvonó. Mint látható, ez a fülke elég sok embert képes szállítani. Mindenesetre, nem ijedősöknek való… Forrás: TheGuardian.com

 

Körkép.sk, Cas.sk

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!