Az öt éve leégett krasznahorkai vár felújítási folyamatában mutatkozó késedelmek miatt forgalomlassító tiltakozást tartottak pénteken Krasznahorkaváralján a helyiek és civilek. A helyi önkormányzat és a Gombaszögi Nyári Tábor aktivistái által szervezett tiltakozó megmozduláson mintegy másfélszázan vettek részt.

 

A tiltakozók elégedetlenek a vár felújításának mentével

 

A forgalomlassító akció, amelynek a szervezők a “Lassítsanak a várfelújítás sebességére!” nevet adták, csaknem két órán át tartott, s ezalatt a résztvevők a felújítás menetének lassúságát panaszoló, kétnyelvű, “Mi már öt éve várunk szeretett várunk felújítására” feliratú röpcédulákat osztogattak az autósoknak.

 

 hirdetes_810x300  

A tiltakozás fő szervezője, a krasznahorkaváraljai önkormányzat a megmozdulás okaként a felújítás menetével való elégedetlenségüket jelölte meg.

 

“A dolgok nem úgy történnek, ahogy történniük kellene. (…) Bár eddig dicséretesnek mondható az, hogy a várat lefedték, és nem kerül sor a nemzeti műemlék további megrongálódására, de azt képzeltük, hogy ez a folyamat kissé gyorsabb lesz. Sajnos, a törvényeink miatt, legyen szó akár közbeszerzésről vagy a szerződések aláírásáról, folyamatosak az eljárási késedelmek”

 

– mondta korábban Bollo Péter, Krasznahorkaváralja polgármestere a közeli Rozsnyó város honlapjának.

 

Fotó: TASR

 

A műemléket 2018 helyett csak 2020-ban nyithatják meg

 

A 13. századi várban, amelyet a legszebb középkori várként tartanak számon Szlovákiában, 2012. március 10-én – alig egy évvel az előző felújítás után – ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult.

 

A vár felújítása már több éve tart, annak menetét időbeli csúszások jellemzik, ezek okaként korábban részint a felújításra kiírt pályázatok körüli bonyodalmakat, részint pedig a felújítás során alkalmazott műszaki megoldások igényességét jelölték meg az illetékesek. A vár felújításának végét 2015 tavaszán még 2018-ra becsülte a szlovák kulturális minisztérium, amelynek legfrissebb közlése szerint jelenleg úgy néz ki, hogy a műemléket 2020-ban nyithatnák meg a nyilvánosság számára.

 

A szaktárca adatai szerint a tűzkárt szenvedett vár felújítására ez év március elejéig megközelítőleg 5 millió eurót használtak fel a biztosítótársaság által erre a célra kifizetett 7 millió euróból.

 

Forrás: MTI/teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!