A mečiari amnesztiák eltörlését elérni kívánó ellenzéki és koalíciós javaslat is megfelelő a jogászok szerint, akik ma egyeztettek a képviselőkkel a parlamentben.

 

Juraj Babjak bíró szerint egyedi kísérletbe kezdenek, melynek következménye az amnesztiák eltörlésre lehet. Ez pedig a parlament jogköreinek kibővítését jelenti. Ezt azonban szükséges az alkotmányba foglalni. Szerinte elfogadható a kormánykoalíció javaslata, még akkor is, ha visszaható hatása is lehet.

 

„A parlament ugyanis megerősíti hatalmát, de a másik oldalon köteles korlátozni azt.” – mondta Babjak hozzátéve, hogy egyértelműsíteni kell annak feltételeit. Peter Kubina jogász inkább az ellenzéki javaslatot tartja végrehajthatóbbnak. Szerinte a javaslat rámutat arra, hogy a parlament az egyetlen alkotmányozó szerv, vagyis jogában áll módosítani az alkotmány és megváltoztatni az alkotmányos törvényeket.

 

 hirdetes_300x300  

Kubina nem lát okot arra, hogy egy ilyen lépés az Alkotmánybíróságnak kelljen megvizsgálnia. A koalíciós megoldást túl bonyolultnak nevezte, nem gondolja úgy, hogy szükséges lenne az Alkotmánybíróság bevonása a folyamatba olyan szinten, mint ahogy az a kormány elképzelte. Viera Mrázová egykori alkotmánybíró szerint az is előfordulhat, hogy az Alkotmánybíróság leállítja a folyamatot – nem tudjuk, hogy mire számíthatunk ebben az esetben.

 

Teraz.sk
kép: Wikimedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!