A jó idő beköszöntével nagyon gyakoriak a növényzet, a száraz fű, a levelek és faágak elégetésekor keletkezett tűzesetek. Tavaly összesen 1017 ilyen esetet jegyeztek fel a tűzoltók. A növényzet és a fű égetését a törvény is tiltja, amely megszegéséért akár több mint 300 eurós bírság is kiszabható.

 

Vigyázzunk: a növényzet és fű égetését a törvény is tiltja!

 

A tűzoltók felhívták a figyelmet arra, hogy fokozottan ügyelni kell a szabadtéri tűzesetek előfordulására is. Ilyen szempontból azt utóbbi évek közül a legrosszabb a 2012-es év volt, amikor a tűzoltóknak 4735 fű- vagy gazégetéssel kapcsolatos tűzeset során kellett beavatkozniuk. Csupán 2012 márciusában közel 3000 ilyen eseményt tartottak nyilván.

 

 hirdetes_810x300  

Az összes tűzeset legnagyobb részét a szabadtéri tüzek képezik” – magyarázta Zuzana Farkasová, az Országos Tűzoltó-parancsnokság sajtóosztályának munkatársa.

 

2015-ben a természetben 4770 tűzeset keletkezett, miközben 12 személy megsérült, ketten pedig nem élték túl a tüzeket. Egy évvel korábban a tűzoltók 3419 természetes környezetben keletkezett tűznél avatkoztak be. Azok során nyolc személy sérült meg, öten pedig életüket vesztették.

 

„A növényzet és fű égetését a törvény is tiltja, amely megszegése a polgár 331 eurójába kerülhet. Ha ilyen szabálysértést jogi személy vagy vállalkozó követ el, akkor a számukra kiszabható pénzbírság akár 16 596 euró is lehet”

 

– figyelmeztetett az Országos Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

 

Forrás: webnoviny.sk

Nyitókép: čas.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!