A parlament mai ülésén a képviselők elfogadták a nemzeti kisebbségi és a regionális nyelvek polgári bírósági eljárásokban történő használatáról szóló, a Most-Híd képviselői által benyújtott törvényjavaslatot. A súlyos hiányosságra a Magyar Közösség Pártja hívta fel a figyelmet, még tavaly októberben. 

 

Szlovákia az Európa Tanács Nyelvi Chartája aláírásával vállalta, hogy a polgári bírósági eljárásokban a nemzeti kisebbségek feltétel nélkül használhatják az anyanyelvüket, valamint a a nemzeti kisebbségek az írásos bizonyítékokat anyanyelvükön is benyújthatják, miközben a szlovák nyelvre fordítás költségeivel nem okoznak többletkiadást.

 

MKP: A szlovák bíróságokon nem tartják be a kisebbségi jogokat

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP tavaly októberben hívta fel a figyelmet arra, hogy a helyzet 2016. július 1-vel gyökeresen megváltozott: a polgári bírósági eljárásokban az írásos bizonyítékok szlovák nyelvre fordításának költségeit az állam helyett immár a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárnak kellett viselnie. A Nyelvi Chartát sértő változás már Lucia Žitňanská (Most-Híd) minisztersége idején került át a gyakorlatba, a Chartába ütköző változást még az előző kormány fogadta el.

 

A Most-Híd változtatott

 

Az MKP korábban felszólította a Most-Híd igazságügyi miniszterét és Bugár Béla pártelnököt, hogy a helyzetet mielőbb rendezzék, tekintve, hogy Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalását mulasztja el teljesíteni. Gál Gábor, Jakab Elemér, Vörös Péter és Bastrnák Tibor képviselők januárban benyújtott javaslata szerint a bírósági feljelentések és bizonyítékok regionális vagy kisebbségi nyelvre való lefordítását a közigazgatási vagy polgári peres eljárások során az államnak kellene biztosítania.

 

Így szavaztak a képviselők

 

A törvényjavaslatot február 7-én tárgyalta először a parlament, ahonnan rögtön második olvasatba küldték, illetve az illetékes parlamenti bizottságok is megtárgyalták. A parlament Alkotmányjogi, valamint Emberi jogi és kisebbségi Bizottsága is jóváhagyta a módosításokat, javasolva azok elfogadását, apróbb módosításokkal – ezeket ma a képviselők is jóváhagyták, így sor kerülhetett a végleges szavazásra.

 

Az utolsó döntésen 144 képviselő volt jelen, közülük 102-en támogatták, 23-an ellenezték és 19-en tartózkodtak. A kormánykoalíció (Smer, SNS,Most-Híd) képviselői mellett az SaS 2 képviselője (a többiek tartózkodtak), az OĽANO-frakció (kivéve Ján Budajt, aki ellene szavazott) legtöbb képviselője is támogatta a javaslatot, csakúgy, mint a független honatyák.

 

A javaslatot nem támogatta a szélsőjobboldali ĽSNS, illetve a Sme Rodina frakció.

 

Körkép.sk
borítókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!