A Szlovák Távirati Idora (TASR), vagyis a hazai állami pénzből működtetett hírügynökség együttműködési szerződést kötött az orosz propaganda egyik szócsövének tartott Sputnik hírügynökséggel, amely többek között angolul is közöl híreket, természetesen orosz érdekeknek megfelelően megvilágítva azokat.

 

Az együttműködésről maga a Sputnik számolt be, azzal, hogy a „közös projekt megerősíti Szlovákia és Orszország közti kapcsolatokat”

 

Az ügy azért is keltett visszatetszést, mert a belügyminisztérium és a titkosszolgálat korábban már figyelmeztetett a külföldi propagandatevékenység erősödésére Szlovákiában. Az orosz fél idézte a TASR főszerkesztőjét, Marián Kolárt is:

 

 hirdetes_300x300  

„A TASR világszerte több kisebb-nagyobb hírügynökséggel működik együtt. Az együttműködés többnyire az angol nyelvű tartalom cseréjét jelenti, és a TASR-nek mindig is érdekében állt növelni hírforrásainak számát”

 

A Sputnik az angolon kívül további 30 nyelven közöl híreket. Vlagyimir Putyin orosz elnök az RT hírügynökséggel együtt hozta létre annak érdekében, hogy növelje az orosz sajtóbefolyást – különös tekintettel a Nyugattal kapcsolatos vitás kérdésekre. Ez Európában főleg az ukrajnai eseményeket érintő hírekre vonatkozik, ezek egy részét a nyugati sajtó természetesen hoaxnak tartja.

 

Egyes vélemények szerint a TASR igazgatója, Jaroslav Rezník szoros kapcsolatban áll az SNS-szel (erről bővebben itt), nem véletlenül kapott akkora teret a választások előtt a hírekben Andrej Danko pártja. Az SNS és Oroszország kapcsolata egyáltalán nem újkeletű, egykor a MOST című orosz propagandaújság hasábjain az SNS kapta a legnagyobb teret – azóta Kotlebáék vették át a helyét.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyoitókép: stopfake.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!