A kormány tagjai váltig állították, nem állnak szoros kapcsolatban Ladislav Bašternák vállalkozóval, sőt, sokan azt is tagadták, hogy egyáltalán ismerik. Most olyan fotók kerültek elő, ahol többek között Martin Glváč smeres frakcióvezető és a parlament alelnöke, valamint Ján Počiatek (szintén Smer) egykori pénzügyminiszter későbbi közlekedésügyi miniszter kedélyes hangulatban társalog a vállakozóval egy teremben a Hotel Westben.

 

A képet ráadásul a hotel honlapján, a teljesen nyilvános galériában találta a Denník N egy olvasója, aki erről értesítette a szlovák napilapot.

 

A képen látható még Roman Krasňanský, a Sheron luxusékszerbolt kereskedelem tulajdonosa, és Igor Vicel, a SLOV-MATIC tulajdonosa, aki játékautomatákat gyárt.

 

 hirdetes_810x300  

Nem, de igen, nem úgy, ahogy írták…

 

Tavaly Glváčnak válaszolnia kellett azokra az újságírói kérdésekre, melyek Bašternákkal való kapcsolatát firtatták.

 

„Én Bašternák úrral sokszor találkoztam Dóvalon (Donovaly)”

 

mondta akkor Glváč. A Bašternákkal ismeretségét, „valaki”, „tudom, ki ő” formában jellemezte. A most felfedezett kép mindenesetre ennél közelebbi ismeretségről árulkodik.

 

Bašternákot adócsalással vádolják a rendőrség tavaly nyitotta meg újra a nyomozást jogtalan áfa-visszaigénylések miatt, az ügy megnyitását azonban nem a hatóságok kezdeményezték hanem a sajtó nyomására történt. Ján Počiatek nagyjából a botrány kirobbanásával egy időben távozott a politikából.

 

Kéz kezet most

 

Krasňanský neve azért érdekes, mert a SME napilap szerint ő volt Počiatek miniszter egyik tanácsadója. A Plus Jeden Deň információi szerint köze volt ahhoz a túlárazott közbeszerzéshez, ahol az állam 34 mentő-gumicsónakot vásárolt – a piaci ár kétszereséért.

 

A szerződést Robert Kaliňák belügyminiszter írta alá. A kedvezményezett céget Krasňanský mindössze egy évvel az eladás előtt alapította. Mikor a sajtó kérdezősködni kezdett, a vállalkozó annyit mondott, hogy a céget eladta, már semmi köze hozzá.

 

2005-ben a Pravda napilap közölt írást arról, hogy a J&T befektetőcsoporthoz tartozó egyik cég a piaci ár töredékéért jutott hozzá állami telkekhez Bazinban (Pezinok). Az illető vállalat adatlapján Krasňanský neve szerepelt.

 

Ha a fenti kép nem lenne elég, ezen a fotón Glváč és Monika Flašíková-Beňová is együtt szerepel az áfacsalással vádolt vállalkozóval. A felállás közeli ismeretségre utal. Fotó: DennikN.sk

 

A nyilvánvaló összefonódások, a tavaly nyáron heti rendszerességgel zajlott ellenzéki tüntetések, és egy sor más, szekrényből kiesett csontváz ellenére a Smer és koalíciós partnerei teljes mellszélességgel kiállnak a jelenlegi status quo mellett. Nem vontak felelősségre senkit korrupciós ügyért, nem indítottak eljárást, ha mégis, azt mondvacsinált okokra hivatkozva leállították. A speciális ügyész egyetlen nagy horderejű ügyben sem tett lépéseket.

 

A bizniszek pedig folytatódnak, azzal a különbséggel, hogy most nem egy, hanem három párt van kormányon. A közlekedésügyi minisztérium aláírta a durván túlárazott eperjesi autópálya megépítését (42 millió euró kilométerenként, ami a legdrágább franciaországi autópálya-szakasznál is egy harmaddal drágább), indokolatlan és nyilvánvalóan felfújt költségekkel elkészített közlekedési alkalmazást indított el 14 millióért.

 

Mindezt Érsek Árpád, a Most-Híd közlekedésügyi minisztere azzal magyarázta, hogy örökölt szerződésekről van szó, s bár megakadályozhatta volna a megvalósulásukat, mégsem tette meg.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!