Pozsony-megye képviselői pénteken jóváhagyták a 2017-es évre nyújtott megyei támogatásokat. Az idén  2,08 millió euró került kiosztásra, az 1023 pályázó közül 546-an kaptak támogatást a kultúra, sport, ifjúság, régiófejlesztés és a turizmus terén. 

 

Németh Gabriella, az MKP megyei alelnöke elmondta, hogy a támogatási csomag több mint 15 százalékát sikerült a Szenci járás pályázatainak támogatására lehívni.

 

 

 hirdetes_300x300  

Kulturális támogatásokra összesen 559 pályázat érkezett, 5 815 065,21 millió euró értékben. Az értékelő bizottság ezekből 317 projektet támogatott, összese 898 560 euró értékben. Nagy volt az érdeklődés a vidékfejlesztési támogatások iránt is, összese 49 kérelem érkezett, 674 397 euró értékben. A megyei önkormányzat ezek közül 39 projektet támogat, összesen 349 440 euróval.

 

A kerület számára létfontosságú a turizmus fejlesztésének kérdése, e téren 58 pályázó részesül idén a támogatási alapból, összesen 249 600 euró értékben. Nem feledkezhetünk meg ugyanakkor a sportot érintő támogatásokról sem, itt a 153 jóváhagyott pályázat mellett 45 kérelmet „egyedi, vagy kiemelt jelentősége” miatt is támogatnak, összesen 449 200 euró értékben.

 

Pavol Frešo megyefőnök

 

„Rendkívüli vagy egyedi” pályázatok támogatására további 297 600 euró lett jóváhagyva. A szakmai vizsgálóbizottságok minden téren javasoltak kisebb változtatásokat, de külön támogatásokat is megítéltek és néhány esetben a támogatási keretet is megemelték.

 

A megye támogatási rendszere egyébként egyedülálló az országban, a közös munkába bevonják a nonprofit szervezeteket, kulturális műhelyeket is, a szakmai bizottságok pedig rendkívül szigorú értékelési elvek alapján bírálják el a pályázatokat, biztosítva ezzel, hogy a támogatás a lehető legjobb helyre kerüljön.

 

Pavol Frešo megyefőnök elmondása szerint a megyei támogatási rendszer iránt már a kassaiak is érdeklődnek, szívesen átvennék ezt a mechanizmust.

 

Körkép.sk
képek: BSK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!