Azok a koalíciós képviselők, akik a legutóbbi bizottsági szavazáson Igor Matovič mandátumának elvétele mellett voksoltak, most minden bizonnyal találnak módot arra, hogy Stanislav Kubánek Smeres képviselőnek ne kelljen befizetnie hatalmas bírságát. 

 

A Smer képviselőjének horribilis, 108 ezer eurós bírságot kellene befizetnie. Parlamenti képviselőként évekig aktív volt a vállalkozói engedélye, valamint egy cég ügyvezetőjeként is megjelent, hiába tiltja azt a törvény.  Az eddigi történések alapján azonban nem kell aggódnia, ugyanis a Smer Eperjes megyei vezetője arról híres, hogy idáig minden botrányt sikeresen megúszott.

 

A parlament Összeférhetetlenségi Bizottsága 2016-ban kezdett el foglalkozni Kubánek esetével. Sokat vártak közben az Alkotmánybíróság döntésére, amely hasonló ügyben hagyta jóvá az Igor Matovičra kiszabott bírságot. A legutóbbi ülésen, amikor a Smeres képviselő ügyének vitája véget ért és mindenki a büntetés elfogadására/elutasítására várt, a koalíciós képviselők hirtelen megszakították a bizottsági ülést.

 

 hirdetes_300x300  

A koalíciós képviselők segítenek, ha baj van

 

Kubánek ügyével ma fognak ismét foglalkozni. A koalíciós képviselők pedig nem is titkolják, hogy meg szeretnék védeni kollégájukat a hatalmas bírság elől. Peter Kresák (Most-Híd) képviselő és alkotmánybíró szerint ha egy képviselő ugyanazt a törvényrendelkezést szegte meg öt év alatt, akkor csak egy, és nem öt bírságot kellene kapnia.

 

A bizottság összesen kilenc eljárást vezet Kubánek ellen. Az esetek mindegyikében 12 ezer eurós bírság fenyegeti. 2012-ben egy cég ügyvezetője volt, 2010 és 2016 között pedig pár alkalommal aktív volt a vállalkozói engedélye. Ha a koalíciós képviselőknek sikerül keresztülvinniük elképzelésüket, akkor Kubáneknek csak a bírás töredékét kellene kifizetnie. A kérdés csak az, hogy milyen módon nyújtanak majd be egy ilyen javaslatot.

 

Poliačik: Mindent be kellene fizetnie

 

„Kíváncsi vagyok, hogyan akarják ezt technikailag megoldani, ugyanis a vita már véget ért és csak a kilenc határozatról kell szavaznunk. Nem tudok elképzelni olyan jó módszert, amellyel újra vitát tudnának kezdeményezni. Ezt rájuk hagyom.”

 

-mondta Martin Poliačik (SaS), a bizottság elnöke. Az ellenzéki képviselő úgy gondolja, hogy Kubáneknek mind a kilenc bírságot be kellene fizetnie törvénysértés miatt. Szerinte a Smeres képviselő nagyon is tudta, hogy nem lehet aktív a vállalkozói engedélye és nem lehet egy társaság képviselője.

 

 

 

 

Aktuality.sk
borítókép: hnonline.sk

 

Smeres politikusok szavazatvásárlása Kislomnicon: a rendőrség vádat emelt – a tanúk ellen

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!