Délután 5 óra körül a parlament megszavazta azt a kormányjavaslatot, amellyel eltörölte Vladimír Mečiar egykori kormányfő vitatott amnesztiáit, illetve Michal Kováč volt köztársasági elnök által kiadott kegyelmet.

 

129 igen, 1 nem szavazat, 1 tartózkodás és 13 nem szavazó mellett a parlament ma eltörölte az amnesztiákat, amellyel talán megnyílhat az út az egykori köztársasági elnök fiának elrablása ügyének felderítésében. A végső szó azonban az alkotmánybíróságé, ahol még megtorpedózhatják a javaslatot. A döntésre a taláros testületnek két hónapja van.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Róbert Remiáš édesanyja levélben mondott köszönetet a képviselőknek az amnesztiák eltörléséért. A levélben megjegyzi, hogy mostantól hisz abban, hogy azok, akik vissza akartak élni az amnesztiákkal, úgy ahogy azt tette Mečiar is, kénytelenek lesznek lemondani ezen szándékukról. Remiášová levelében nem csak saját nevében, hanem minden szlovákiai nevében köszönte meg, hogy a képviselők józan döntést hoztak.

 hirdetes_810x300  

 

aktuality.sk

 

Az egykori kormányfő nevéhez fűződő amnesztiák ellehetetlenítették az ifj. Michal Kováč elrablását elkövetők felelősségre vonását illetve Róbert Remiáš halála körülményeinek tisztázását. Mindkét eset a ’90-es évek viharos politikai időszakában történt.

 

A jelenlegi kormány már korábban is jelezte, hogy keresi a megoldást az amnesztiák eltörlésére. A Smer és az SNS korábban arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság döntése nélkül lehetetlen bármit is tenni, ezért a parlamenti szavazás is felesleges. A Most-Híd azonban képviselői szavazatokkal szüntette volna meg az amnesztiákat, csakúgy, mint az ellenzéki képviselők.

 

Körkép.sk

Nyitókép: ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!