Amióta a magyar Országgyűlés elfogadta a Lex CEU-t, a Soros György által alapított amerikai akkreditációjú, de (eddig még) Budapesten működő Közép-európai Egyetem három másik országból is kapott ajánlatot, hogy oda költözhet.

 

Csehországban Andrej Babiš pénzügyminiszter látná szívesen, ha az egyetemek globális ranglistáján 350. hely környékén szereplő oktatási intézmény Prágába költözne, de Vilnius (a litván főváros) és Bécs is érdeklődését fejezte ki.

 

Szlovákia azonban nem kér a Soros-egyetemből, pedig a rendszerváltás után először úgy tűnt, hogy Pozsonyban alapítják meg a CEU-t, mégpedig a ma a  parlamentnek otthont adó épületben. A projektet Soros György 25 millió dollárral támogatta volna. Erről a magyarországi születésű tőszdespekuláns Szigeti Lászlóval, a csődbe ment Kalligram kiadó igazgatójával – aki egyben Bugár Béla mentora is – tárgyalt. Soros végül, látva a magyar- és zsidóellenes pozsonyi tüntetéseket, inkább Budapest mellett döntött.

 

 hirdetes_300x300  

Az oktatásügyi miniszter nem szívesen köpne a levesbe

 

Tény, hogy a világranglistán a CEU 300 hellyel jobb eredményt ért el, mint Szlovákia jelenlegi legjobb felsőoktatási intézménye, a Komenský Egyetem. Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter mégis inkább megvárná, milyen irányt vesznek az események.

 

Pozsonynak 26 évvel ezelőtt volt esélye a CEU-ra, a miniszter azonban úgy véli, hogy Szlovákiának ma már nincs szüksége rá és nem is lenne túl jó hatással a szlovákiai felsőoktatásra egy újabb, külföldi egyetem. A CEU esetleges meghívásáról Plavčan a következőket nyilatkozta a Denník N szlovák napilapnak:

 

„Meghívhatnám, a törvény nem tiltja, de nem lenne korrekt a saját felsőoktatási környezetünkkel szemben. Nálunk többféle felsőoktatási intézmény is működik, államiak és magánfenntartásúak, konkurenciát csak önkéntes alapon hozunk létre – ha az adott egyetem kérvényezi [az ideköltözését]”

 

Nincs szükségünk a CEU-ra, mondja az oktatásügyi miniszter. Fotó N – Tomáš Benedikovič

 

A Most-Hídhoz közeli Szigetiék már lobbiznak

 

Ez persze azt is jelentheti, hogy ha a CEU bejelentkezne, Szlovákia nem feltétlenül utasítaná el. Az oktatási minisztérium azt is kijelentette, hogy egy szuverén szomszédos ország belügyéről van szó, amibe nem kíván beleavatkozni.

 

Kedden több ismert személyiség (például az fentebb említett Szigeti László vagy Ján Štrasser író) által is jegyzett felszólítás jelent meg az interneten, elsősorban Andrej Kiska szlovák államfőnek, és Robert Fico kormányfőnek címezve. Ebben azt követelik, hogy hívják meg Soros György egyetemét és tegyék lehetővé, hogy Pozsonyba költözzön. Egyelőre egyetlen mérvadó kormánytag sem adta jelét, hogy örülne a CEU-nak Szlovákiában.

 

Maga Bugár Béla is csak addig jutott, hogy a magyar kormányt bírálta az elfogadott törvénytervezet miatt.

 

Nagyobb befolyás, nagyobb céltábla

 

A Soros Györgyhöz köthető intézmények egyre több kritikát kapnak Kelet-Közép-Európában. Többek között Románia volt miniszterelnöke is azzal vádolta a milliárdost, hogy szervezetei beavatkoznak az országok belügyeibe, befolyásolják a politikusokat, hogy azok ne nemzeti érdekeket kövessenek.

 

A Lex CEU esetében egyébként az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Törcsi Péter is azt nyilatkozta, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) nemcsak felsőoktatási intézmény, hanem politikai szereplő is, amelynek az az érdeke, hogy politikai támadások alatt tartsa a magyar kormányt.

 

A Politico.eu brüsszeli hírportál szerint valóságos polgárháború bontakozott ki a CEU-ügy miatt az Európai Parlamentben. Az egyik luxemburgi EP-képviselő egyenesen azt kérte az Európai Néppárt magyarországi képviselőitől, hogy távozzanak a néppártból, Magyarország pedig lépjen ki az Európai Unióból.

 

Tüntetés a CEU mellett az egyetem épülete előtt. Hol a határ a polgári és a politikai aktivizmus között? Fotó: Politico.eu

 

Jogos vagy sem, a befolyás valós

 

Emlkeztetőül, tavaly az Open Society Foundation e-mail szerveréről kiszivárogtatott levelezéseknek köszönhetően az is kiderült, hogy az Európai Parlament 2014-2020 között hivatalban lévő képviselői közül több mint huszan szorosan köthetőek Soros Györgyhöz. A levelezést egy dc-leaks nevű oldalon lehetett szabadon megtekinteni, mindössze egy-két nappal a kiszivárogtatás után mind a honlapot, mind annak twitteres fiókját törölték. (Ennek hátteréről bővvebben itt olvashat.)

 

Körkép.sk, Sme.sk, DennikN.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!