A Szlovákiában tanuló egyetemisták 24 százaléka gondolkodik azon, hogy hosszabb időre vagy örökre elhagyja az országot. A főiskolások 18 százaléka gondolja úgy, hogy rövidebb időre – egy évre – hagyja majd itt Szlovákiát. A hallgatók emigrálását felmérő kutatáshoz összesen 18 felsőoktatási intézmény csatlakozott, 489, különböző szakterületeken tanuló diákot kérdeztek meg.

 

A válaszadók 22 százaléka gondolja úgy, hogy nem távozik az országból. Nagyon magas a bizonytalanok aránya, összesen 36 százalék, 5 százalékuk pedig még nem is gondolkodott a távozásról.  A nemzetközi kutatást  a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Bölcsészettudományi Kara koordinálja, A szlovákiai főiskolásokon kívül a magyarországi, csehországi, litván, belga, bolgár és ukrán egyetemeken tanulók véleményét is felmérik.

 

A jelentés eredményei alapján a szlovákiai főiskolások kivándorlási szándékai mögött több társadalmi-pszichológiai tényező áll. Bebizonyosodott például, hogy a magasabb kivándorlási szándék a kockáztatásra való nagyobb hajlandósághoz köthető, valamint a tapasztalatszerzéshez, a változtatáshoz, az érzelmi nyugtalansághoz vagy a szlovákiai gazdasági helyzet negatív megítéléséhez köthető. Az alacsonyabb kivándorlási szándék a jó családi állapothoz vagy vallási kötelezettséghez kapcsolható.

 

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk
kép: markiza.sk

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!