A parlamenti képviselők nem erőltették meg magukat túlságosan, amikor valamilyen okból nem vettek részt a kötelező üléseken. Hiányzásukat legtöbbször „az egyéb indok” magyarázattal indokolták. Ez összesen 266 esetben fordult elő, betegség miatti hiányzás csak 38 esetben történt. 

 

Az előbb említett indokokon kívül a képviselők más magyarázatokat is feltüntettek: családi okok, családtag kivizsgálása, régóta tervezett aktivitás, halaszthatatlan kötelezettség a régióban, külföldi munkaút, szakmai-munkaügyi tárgyalás vagy külföldi út.

 

A parlament elnöke, Andrej Danko (SNS) ezidáig a mentségek nagy részét elfogadta. Egyedül Jozef Mihál (független és Igor Matovič (OĽANO-NOVA) hiányzásaiban talált kivetnivalót. Mivel mindkét képviselő két esetben hiányzott az aktuális napi ülésről egy hónapon belül, ezért Danko 50 százalékos fizetésmegvonási bírságot javasolt.

 

 hirdetes_300x300  

Mihál turnézott

 

Jozef Mihál tisztában volt azzal, hogy hiányozni fog néhány ülésről, ugyanis előadói turnén járt Szlovákiában. Elmondása szerint az előre bejelentett rendezvények és a sok érdeklődő miatt nem volt lehetősége arra, hogy törölje az előadásait, ugyanakkor tisztában van hiányzásával és vállalja a következményeket.

 

Matovič helyzete egy kicsit bonyolultabb, ugyanis a parlament mandátumvizsgáló bizottsága március 29-ei ülésén azt javasolta, hogy az OĽaNO-NOVA vezérének ne ismerjék el február első napjára érvényes igazolását. Matovič akkor a tárgyalási nap kezdetéről hiányzott, de minden szavazáson részt vett. Danko azonban nem hagyta jóvá az indoklását, ezért egy másik hiányzással együttvéve szeretné levonni a képviselő fizetésének felét.

 

A bizottsághoz korábban Matovič fordult azzal a kéréssel, hogy Danko hagyja jóvá hiányzásának indoklását. Richard Raši (Smer-SD) bizottsági elnök szerint február 1-jén Matovič nem volt hajlandó a szónoki pulton bocsánatot kérni korábbi csúfos kijelentéseiért (erre szintén bizottsági döntés kötelezte) az ĽSNS képviselőinek társaságában. Raši szerint ha visszavonja arra a napra érvényes igazolását, akkor arra a napra jelenlévőként lenne bejegyezve és nem fenyegetné bírság.

 

Sajtótájékoztatót tartott

 

Matovič azon a napon (február 1.)  sajtótájékoztatót tartott a parlament területén, Danko pedig már akkor jelezte, hogy nem fogja elismerni magyarázatát.  „Sürgős munkaügyi kötelezettségeim voltak, az embereket helyeztem előtérbe” – magyarázta hiányzását Matovič.

 

Második februári hiányzását akkor gyűjtötte össze, amikor kitiltották a parlament ülésterméből az új házszabály megsértése miatt. A két hiányzás pedig azt jelenti, hogy a képviselőt megvonhatják fizetésének felétől és egyéb térítésektől. Ha Matovičnak sikerülne megváltoztatnia Danko február 1-jei döntését, akkor megúszhatná a pénzbírságot.

 

Aktuality.sk
kép: NR SR

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!