Ma délután 17.00 órától veszi kezdetét az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupcióellenes tüntetése Pozsonyban. A megmozdulást fiatal diákok szervezik, a tüntetés Hviezdoslav-téren kezdődik, ahonnan majd a SZNF-térre vonulnak, ahol több szervező, közszereplő és támogató is beszédet mond majd. A Körkép.sk-n élőben követjük az eseményeket.

 

A diákok a mečiari amnesztiák tényleges eltörlését, a Gorilla- és a Bašternák-ügy kivizsgálását, valamint Kaliňák, Gašpar (rendőrfőnök) és Kováčik (speciális ügyész) leváltását szeretnék elérni. A korrupcióellenes tüntetést Karolína Farská és David Straka szervezik, a diákok hangsúlyozták egy párt vagy politikai erő sem áll mögöttük. Az esemény közösségi oldalán eddig több, mint 10 ezren jelezték részvételüket és további 19 ezren érdeklődnek az esemény iránt.

 

FRISSÍTVE: 19:15

 

 hirdetes_300x300  

[stw]

 

19.15: ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK EZENNEL VÉGET ÉRT, KÖSZÖNJÜK OLVASÓINK FIGYELMÉT. TOVÁBBI SZÉP ESTÉT!

 

19.12: A zenekar koncertje után a szervezők is elköszöntek a jelenlévőktől. A két főszervező felolvasta azt a memorandumot, amelyet a kormányhivatalnak is eljuttattak, valamint megköszönték mindenkinek (szervezőknek, barátoknak, diáktársaknak) a részvételt.

 

kép: Körkép.sk

 

19.04: „Nem is sejtik, mennyire szörnyű elveszteni a gyerekünket, én elvesztettem a fiamat. Minden gyerek, minden fiatalember a gyerekemmé vált” – mondta Remiášová. A pódiumon a Fantomas zenekar zenél, egy saját számot írtak a tüntetés alkalmából.

 

 

18.59: A meggyilkolt Róbert Remiáš édesanyja, Anna Remiášová érkezett meghatottan a színpadra. Meghatottságát fejezte ki, hogy itt lehet és jelezte, hogy mindent megtesz a mai fiatalság támogatásáért annak érdekében, hogy ők itt maradjanak. A tüntetők közben a „köszönjük” rigmussal hálálják meg szavait. Szerinte a jelenlegi politikai helyzet ellehetetleníti az embereket, külföldre üldözi a fiatalokat.

 

kép: Körkép.sk/KZS

 

18.50: Zuzana Hlávková, a külügyminisztérium egykori munkatársa meséli el felmondásának érdekes történetét, miközben újra eleredt az eső, azonban az emberek nagy része marad. Hlávková figyelmeztetett, hogy beleszólhatunk abban, milyen országban élünk.

 

kép: Körkép.sk

 

18.44: „Meg szeretnénk köszönni minden rendőri egységnek, akik védenek minket. Egy nagy tapsot kérünk a rendőröknek” – mondták a diákok a pódiumon. Jozef Žatko egykori rendőr szerint Robert Kaliňák és Tibor Gašpar saját védelmükre használják fel a törvényeket. A felügyelet egy szekciója közvetlenül a belügyminiszter alá tartozik, személyesen el tudja érni őket, ezzel pedig minden nyomozót.

 

 

18.37: A TASR fotósa, Michal Svítok megörökítette a tüntetőket az egyik ház tetejéről:

 

kép: TASR

 

18.28: Kramár beszédében kiemelte, hogy soha nem szabad feladni, mindenen lehet változtatni. A mečiar-amnesztiákat nemrég még azok a politikusok is eltörölhetetlennek tartották, akik most kiálltak eltávolításuk mellett és csak remélni tudja, hogy az Alkotmánybíróság meghallja az emberek hangját.

 

18.15: A pódiumon Maroš Kramár színész:

 

 

18.10:  „Nem küldtök el minket külföldre. Nem sikerül minket lejáratni. Igyekezni fogunk, hogy visszakapjuk az országunkat és addig leszünk itt, amíg el nem érjük ezt” – mondta a pódiumon a Comenius Egyetem Jogi karának egyik diákja. A pódiumon épp zenélnek.

 

18.01: ” A törvény mindannyiunkra ugyanúgy érvényes, másképp nem lenne értelme” – mondta a pódiumon a szervezők egyike, Dávid Straka. Társával Karolína Farskával együtt arra szólították fel Robert Ficot és Robert Kaliňákot, hogy távozzanak tisztségükből. Kattintson az élő videó elindításáért:

 

 

17.53: Friss képek a térről:

 

kép: Körkép.sk/KZS

 

kép: Körkép.sk/KZS

17.41: Teljesen megtelt a pozsonyi SZNF tér. Maroš Kramár is itt van és beszédet is mond.

 

17.30: A meneten most körülbelül 5 ezren lehetnek, a menet vége most fordul be a térre. Hamarosan kezdődnek a beszédek, a résztvevők gyarapodásával akár a 10 ezres létszám is meglehet.

 

kép: Körkép.sk/KZS

 

17.24: Elállt az eső. Két gorillának öltözött tüntető is csatlakozott a menethez. Kaliňák mondjon le, skandálják. A menet lassan megérkezik a tribünhöz.

 

kép: Körkép.sk/KZS

 

17.14: A menet zavartalanul halad tovább, a diákok az „Elég volt Ficoból” , „Jobb országot akarunk” , „Kaliňákot börtönbe” rigmusokat skandálják.

 

kép: Körkép.sk/KZS

 

17.05: Pozsonyban esik, a menet elindult az SZNF-térre. A résztvevők mintegy ezren lehetnek.

 

kép: Körkép.sk

 

17.02:  Borult, esős idő fogadja a tünterőket Pozsonyban. Az időjárás nem fogadta kegyébe a szervezőket és a résztvevőket:

 

kép: Körkép.sk

 

Fehér hajpántban, kamerák előtt az egyik fiatal főszervező. kép: Körkép.sk/KZS

 

Az esemény hivatalos programtervét a szervezők online is közzétették, de a tüntetésen is osztogatják:

kép: Facebook

 

Fiatal diákok szervezik az utóbbi évek legnagyobb korrupcióellenes tüntetését Pozsonyban

 

Rendőri készültség: Ma vonulnak utcára a korrupció ellen tüntető diákok

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!