A sorozatos tiltakozások hatására a szlovák fél visszavonta a vitatott párkányi hulladékégető projektjét. Erről a szlovák-magyar környezetvédelmi vegyesbizottság április 12-i ülése után adtak ki tájékoztatást.

 

A Magyar – Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság 17. ülésére április 12-én került sor Budapesten, V. Németh Zsolt és Norbert Kurilla, a két ország környezetvédelemért felelős tárcájának államtitkárai társelnöklésével a környezetvédelmi és természetvédelmi kapcsolatok erősítése, az EU-kötelezettségekkel kapcsolatos aktuális feladatok, a határtérségi együttműködés fejlesztése és a környezetbiztonság fokozása jegyében – közölte a magyar Kormányhivatal hivatalos honlapján.

 

A szlovák fél az ülésen bejelentette, hogy [stw]

 

 hirdetes_810x300  

 

a Szlovákiában és Magyarországon is széles körű, határozott ellenállást kiváltó párkányi műanyaghulladék feldolgozó beruházás kezdeményezői a tiltakozások hatására visszavonták a projektet, ily módon a szlovák kormányzat megszakította a vonatkozó nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást, melybe Magyarország is bejelentkezett. A szlovák fél célja egy elfogadható kompromisszumos megoldás megtalálása.

 

A képen Németh Zsolt magyar (balra) és Norbert Kurilla szlovák (jobbra) környezetvédelemért felelős államtitkár. Fotó: Pelsőczy Csaba, Kormany.hu

 

Sikeres tiltakozóakciók és aláírásgyűjtés

 

A projekt megvalósulása esetén a párkányi ipari park területén  hulladékfeldolgozó épült volna fel 20 millió eurós beruházás keretében. A rendkívül légszennyező üzem megvalósulása ellen a párkányi és a környékbeli lakosok is tiltakoztak. A helyi MKP alapszervezete szerint a város vezetése nem tájékoztatta lakosságot megfelelően a tervezett hulladékégetőről.

 

Az MKP februárban aláírásgyűjtésbe kezdett az üzem ellen, a petíciót több mint 7500-an írták alá. Közben márciusban a párkányi MKP-frakció megvonta a bizalmat a város polgármesterétől (a legutóbbi helyhatósági választásokon a magyar párt támogatta Szabó Eugent), aki szerintük nem esküjének megfelelően látta el feladatát és képviselte a város lakóit.

 

A párkányi hulladékégető véleményezési eljárását március végén állították le a széleskörű tiltakozások okán.

 

Szigeti László és Farkas Iván, az MKP politikusai leadták a környezetvédelmi minisztériumban a Párkányban tervezett hulladékégető elleni tiltakozó aláírásokat. Fotó: Körkép.sk

 

A Magyar – Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság 17. ülése április 12-én. Fotó: Pelsőczy Csaba, Kormany.hu

 

Körkép.sk

Nyitókép: igom.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!