A Belügyminisztérium kétéves felépítményi képzést indít rendészeti szakon, ami lényegében a rendőrségi alapkiképzést jelenti. Az új projekt a tárca állítása szerint azon 21. életévüket be nem töltő fiatalok felkészítését célozta meg, akik rendőri pályára készülnek.

 

A belügyminiszter már korábban is kacérkodott a gondolattal, hogy növeli a szlovákiai rendőrállományt, ezúttal azonban azzal indokolta a különképzés életre hívását, hogy csak az akadémián meghirdetett helyek 92 százalékára van érdeklődés. Ezt a belügy a szigorú felvételi feltételekkel magyarázza, de valószínű, hogy az általánosságban vett rendőrség negatív megítélése is közrejátszik a dologban.

 

Magas morális elvárások…

 

 hirdetes_810x300  

A Belügyminisztérium honlapján közzétett sajtóhír szerint a fiatal rendőrök körében nagy a fluktuáció, ezért a felépítményi képzéssel elsősorban a középiskolai végzősöket szeretnék megszólítani – ezzel próbálnának javítani a lemorzsolódási mutatókon.

 

A jelentkezőknek „feddhetetleneknek és megbízhatóaknak kell lennie, sikeres érettségi vizsgával kell rendelkezniük és meg kell felelniük a felvételi vizsgán, ahol felmérik a szlovák nyelv ismeretét, a fizikai és a mentális erőnlétet“. Ezek már önmagukban is cinikus megjegyzésekre okot adó elvárások a rendőrség részéről.

 

A projekt elindítása egyértelműen arra utal, hogy a kormány erősíteni akarja a rendőrséget, elsősorban létszámemeléssel. Van miből, hiszen a belügyi tárca a tavalyinál jóval nagyobb szeletet kapott a költségvetésből. Fotó: minv.sk

 

A képzés várhatóan szeptemberben kezdődik a bazini és a kassai rendészeti középiskolában, a jelentkezők rendőrségi alapkiképzésben vesznek részt, és rendfenntartási, határvédelmi és idegenrendészeti alapismereteket szerezhetnek. Ezeken túl a képzés tartalmazza a jogi alapismereteket, az etikát és pszichológiai kommunikációt, a lövészeti felkészítést, az önvédelmet és erőnléti felkészítést, de a taktikai, kémiai és civil védelmi ismeretek elsajátítását is.

 

És bár a diákok nem kerülnek aktív szolgálatba, a minisztérium térítésmentesen biztosítja számukra a szállást és az étkeztetést. Természetesen a belügy rendelkezik az egyik legnagyobb költségvetéssel a minisztériumok között, így nem igazán okoz számára problémát megoldani a diákok ellátását – miközben a középiskolák és egyetemek többségénél a szállásköltség nagy terheket ró a diákokra.

 

Alább a rendőrség diákcsalogató videója

 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!