Bugár Béla (Most-Híd) és Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Most-Híd) ma Komárom és Dunaszerdahely vasútállomásain leleplezték a magyar nyelvű vasúti helységnévtáblákat.

 

Habár a kétnyelvű vasúti táblák ügyének megoldása az „egy tollvonás” elvével indult Érsek Árpád minisztersége kezdetén, azért elég sokat kellett várni arra, hogy az első magyar nyelvű táblák ki is kerüljenek a vasútállomásokra.

 

A szlovák vasúti helységnévtáblák magyar nyelvű megfelelőinek kihelyezéséről egy miniszteri rendelettel idén februárban hozott döntést a szlovák szaktárca. A döntés alapján 55 szlovákiai település vasútállomására helyeznek ki magyar – illetve egy esetben ruszin – nyelvű helységnévtáblát a szlovák mellé legkésőbb szeptember végéig.

 

 hirdetes_810x300  
Dunaszerdahely, 2017. április 21.
Pasovski Hoitek állomásfõnök (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke a kétnyelvû helységnévtábla leleplezésén a felvidéki Dunaszerdahely vasútállomásán 2017. április 21-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Bugár Béla szerint

 

„a jelenlegi kormány elismeri, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvükkel, kultúrájukkal és történelmükkel gazdagítják az államot.”

 

A mostani táblakihelyezés az első látható eredménye annak az évek óta tartó küzdelemnek, amelyet különböző felvidéki magyar szervezetek folytatnak a közlekedési kétnyelvűség megvalósítása érdekében Szlovákiában.

 

Bugár Béla még tavaly augusztusban jelezte, hogy amennyiben pártja állíthat közlekedésügyi minisztert, úgy nagyon gyorsan sort tudnak keríteni a kétnyelvűsítésre.

 

 

Körkép.sk, MTI

Nyitókép: teraz.sk

 

A dunaszerdahelyi átadásról bővebben: 

 

Újra elhelyezték a DUNASZERDAHELY feliratot a vasútállomás épületén

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!