Éppen két évvel azután, hogy a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil aktivistáinak DUNASZERDAHELY feliratú tábláját eltávolították a helyi vasútállomás épületéről, pénteken délután ugyanitt leleplezték az Érsek Árpád közlekedésügyi és régiófejlesztési miniszter rendelete alapján a bejárat fölé elhelyezett táblát.

 

„Egy miniszter hozhat ilyen határozatot, de egy államtitkár nem”

 

– mondta az ünnepségen Érsek arra utalva, hogy mióta miniszter lett, ez jogában áll, de korábban államtitkárként erre nem volt módja. „Húsz éve próbálkoztunk ezzel, most futottunk be a célba” – hangsúlyozta rövid köszöntőjében, hozzáfűzve, hogy azért is örül ennek, mert ő is ebben a régióban él.  Nem feledte el hozzátenni, hogy ez a vállalás a kormány programnyilatkozatában is szerepel.

 

fotó: Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter megerősítette, hogy az idén még 54 helyen lesznek kirakva magyar nyelvű táblák is a vasúti állomásépületekre, vagyis ott, ahol a magyar lakosság, vagy más kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot.  Az ünnepség után rövid sajtónyilatkozatában rámutatott:

 

[stw]

 

Üdvözlöm Önöket a kétnyelvűsített dunaszerdahelyi vasútállomáson. Most sikerült ez, most volt rá erőnk, mostanra tudtuk lassú léptekkel elérni. Gondolom, hogy ez a folyamat folytatódik, 54 + 1 újabb állomáson teszünk ki még kétnyelvű táblát szeptember végéig, a plusz egy a ruszin nyelvű tábla lesz. A törvénymódosítás után a megállóhelyeket is kétnyelvűvé tesszük. Most egyelőre az állomásokról beszélünk.”

 

Arra a kérdésre, hogy hol tart a törvénymódosítási folyamat, Érsek tömör választ adott: „Ez egy nagyon rövid, egymondatos törvénymódosítás lesz. Ezt meg kell csinálni. Ahogy nyitva lesz a törvény, ezt bele tudjuk dolgozni.” A miniszter szerint őszre más kiegészítések miatt is megnyitják a törvényt és akkor kerül bele ez az egymondatos módosítás is.

 

fotó: Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

 

Hibamentes lesz az egymondatos módosítás és nem ismétlődik meg a korábbi baki?

 

A Körkép közbevetésére, hogy nem ismétlődhet-e meg a hat évvel ezelőtti törvénymódosításkor tapasztalt bonyodalom, ami egy hibás szóhasználatból fakadt, Érsek Árpád ezt válaszolta: „Mondtam az előbb is, hogy ezt meg lehet csinálni egy miniszteri rendelettel is, ami megtörtént, a többit törvénymódosítás oldja meg. Mi mindent meg fogunk csinálni, a kormányprogram erről szól, úgyhogy én nem látok akadályt”.

 

Minden szó stimmelni fog a törvénymódosításnál? kérdezett rá újra portálunk.  „Nem én vagyok a törvényalkotó, vannak erre jogászok, akik készítik és úgy fogják belerakni, hogy minden szó stimmeljen majd benne” – hangzott  Érsek újabb válasza a Körképnek.

 

fotó: Körkép.sk/P. Vonyik Erzsébet

 

A Körkép nem véletlenül feszegette ezt a kérdést. Hat évvel ezelőtt került ugyanis a kisebbségi nyelvhasználati törvénybe a táblák kihelyezésének lehetősége. De akkor a megfogalmazás pontatlanra sikerült – állomás- és megállónevek helyett helységnevek kerültek bele. Ezt a bakit kihasználva az előző kormány idején épp erre hivatkozva utasították el a táblák kihelyezését, sőt, a civilek által kihelyezett táblákat leszerelték. 

 

Ha azonban az akkori módosításkor a közlekedésügyi minisztérium a tárcaközi egyeztetés során jelezte volna, hogy probléma van a szöveggel, akkor ezt a szinte napjainkig bonyodalmakat okozó hibát ki lehetett volna küszöbölni. Érsek Árpád ekkor államtitkára volt a minisztériumnak.  

 

Két éve ugyanezen a helyen volt már egy magyar tábla a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistáinak köszönhetően, de másnapra eltávolították

 

A Most-Híd régióbeli élcsapata felvonult, de Hájos Zoltánt nem hívták meg

 

Dunaszerdahelyről pénteken délután Komáromba ment szintén magyar táblát felavatni a Most-Híd csapata. Érsek Árpádot oda is elkísérte Bugár Béla parlamenti alelnök és Csicsai Gábor mezőgazdasági minisztériumi államtitkár is, Dunaszerdahelyen még Juhos Ferenc, a galántai járási hivatal vezetője is megmutatta magát. Róla röppent fel a hír, hogy neve felmerült a párt lehetséges megyefőnök jelöltjeként. A táblaavató küldöttséget erősítette még Martin Erdőssy, a Szlovák Államvasutak igazgatója is.

 

Meglepő volt ugyanakkor, hogy a táblaavató ünnepségen Dunaszerdahely városának képviseletében senki nem volt jelen. Portálunknak Hájos Zoltán, a város MKP-s polgármestere megerősítette, hogy nem kapott meghívót az eseményre.

 

 

P. Vonyik Erzsébet

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!