Közeleg a tanév vége, ám az oktatási minisztérium a Körképnek nem tudta megmondani, mikor indul pontosan a próbaprojekt a Kis-Csallóközben, de ünnepélyes szalagátvágás a tárca szerint a közeljövőben biztosan lesz

 

„Jelenleg az utolsó részleteket pontosítjuk, hogy az egész projekt zavartalanul működhessen”

 

– válaszolta a Körképnek a szlovák oktatásügyi minisztérium szóvivője arra a kérdésünkre, hogy mikor indul be a kísérleti jellegű iskolabuszjárat a Kis-Csallóközben, amit még március elején ígértek be közös sajtóértekezletükön Érsek Árpád, Robert Kaliňák és Daniel Plavčan miniszterek.

 

A projekt a közeljövőben beindul – hangsúlyozta a tárca válaszában Ivana Skokanová szóvivő. A Körkép viszont a konkrét időpontot firtatta, hogy mikor startol az iskolabusz próbajárata, mert a tanév utolsó előtti hónapjába lépünk és az ígéret már két hónapja hangzott el.  Május másodika, a lehetséges start dátuma itt kopogtat az ajtón.

 hirdetes_810x300  

[stw]

 

Éppen egy hete röppent fel ugyanis az Érsek Árpád közlekedési és régiófejlesztési minisztert megszólaltató médiában a hír, hogy az iskolabuszprogram tesztelése már május 2-án indulhat. Ez a terminus a minisztériumi válasz fényében nyilvánvalóan csúszni fog.

Cseh iskolabusz. Fotó: Ceskatelevize.cz

Nincsenek konkrétumok

 

A bősi felvízcsatorna mögötti három elzárt községekben a nyári szünetig tervezik próbajelleggel működtetni az ingázó diákjáratot. Mint az oktatásügyi tárca válasza is utal arra, hogy   a vajkai és bodaki gyerekek utazhatnak a sulibusszal a doborgazi iskolába (ez magyar tanítási nyelvű kisiskola, de a válasz ezt nem említi- a szerk. megj.), a szlovák iskolába járókat pedig viszi majd tovább Dunacsúnon keresztül  Oroszvárra.

 

„Nagybodakot ez a projekt lényegében nem érinti, mert a mi iskolásainknak a megfelelő buszirány Bős lenne, ide jár mintegy harminc kisdiákunk”

 

– nyilatkozta a Körképnek Világi Tamás, a község polgármestere. A  nagybodakiaknak nem is lehetne megoldás a beharangozott mikrobusz, hiszen maximálisan 9 személy szállítására alkalmas. De ennek ellenére azért egy menetrend, vagy valami konkrétabb információ a polgármester szerint is végre jó lenne már, mert ő sem tud tájékoztatást adni a kérdezősködőknek.

 

„Már megvan a kisbusz, nem kell izgulni. A fehér szint most festik át színesre, hogy iskolabusz formája legyen” – mondta korábban Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter portálunknak. Fotó: Teraz.sk

 

A minisztérium „csak technikai partner”

 

Akitől a tájékoztatást várják a szomszédos két falu, Vajka és Nagybodak polgármesterei, az Boráros József doborgazi polgármester, mert ez a község kapná meg az iskolabuszt és a továbbiakat a szomszédos két községgel kellene egyeztetnie. A Körképnek nem sikerült most őt elérni, de két hete még azt nyilatkozta portálunknak, hogy nem kapott semmilyen értesítést ez ügyben az illetékesektől. A gyakorlati teendőket ugyanakkor neki kellene összehangolnia, beleértve a buszsofőr szerződtetését és a bérköltséget is.

 

Az oktatásügyi minisztérium  Körképnek küldött válaszleveléből kiderül az is, hogy a sofőrt a községnek kell biztosítania, mert a belügyminisztérium csak logisztikai partner lesz és a technikai hátteret, tehát az iskolabuszt adja.

 

Jelenleg nagyjából ugyanannyit tudni, ami hetekkel ezelőtt is ismert volt.  Találóan fogalmazta meg egy a régióban élő tősgyökeres csallóközi ember, aki legyintve annyit mondott:

 

az iskolabuszt tudtommal már átfestették, de úgy látszik, láthatatlanra…

 

P. Vonyik Erzésbet

Körkép.sk

Nyitókép: minedu.sk

Kapcsolódó cikkek:

„Már festik át az iskolabuszt, nem kell izgulni” – mondta a miniszter

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!