A Hejce község mellett lezuhant AN-24-es katonai repülőgép elhunyt utasainak családtagjai újra kivizsgáltatnák a gép lezuhanásának körülményeit. Az új információk szerint ugyanis a katasztrófát nem a legénység hibája, hanem a repülőgép meghibásodása okozhatta – a fegyveres erők vizsgálóbizottsága 11 évvel ezelőtt ugyanis az előbbi állítás mellett foglalt állást.

 

Az érintettek az eperjesi Kerületi Bíróság épülete előtt mondták el kételyeiket. A tragédia csaknem 11 éve, a magyarországi Hejce község határában történt. A fedélzeten 43, egy koszovói katonai misszióról visszatérő katona utazott, a szerencsétlenségnek egyetlen ember élte túl, Martin Farkaš. Annak ellenére, hogy ez volt a legsúlyosabb repülőgép-szerencsétlenség az önálló Szlovákia történetében, a nyomozást hamar lezárták.

 

Ivan Katrinec ügyvéd és aktivista elmondása szerint az első kérelmet tavaly októberben adták be. Idén márciusban már feljelentést is tettek konkrét személyek ellen, akik  visszaélhettek köztisztviselői jogkörükkel. Az újabb beadvány 16 pontot és 101 mellékletet tartalmaz. Katrinec úgy látja, olyan komoly indokokat tüntettek fel az ügyben, hogy nem tudja elképzelni, hogy ne nyissák meg újra.
Az ügyészség szóvivője, Marián Spišák megerősítette, hogy a Főügyészség továbbított számukra két bejelentést, amelyben az AN-24-es repülőgép lezuhanásának vizsgálatát kérdőjelezik meg. A járási ügyész tanulmányozza és értékeli majd a bejelentéseket, a szóvivő szerint azonban még korai bármilyen információ közlése az ügyről. Az elhunytak hozzátartozói mécseseket is gyújtottak, valamint megemlékeztek szeretteikről.

 

 hirdetes_810x300  

 

Aktuality.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!