91-re emelkedett azon felvidéki magyar személyek száma, akik az első Fico-kormány által elfogadott állampolgársági törvény miatt elvesztették szlovák állampolgárságukat.

 

Augusztusban összesen 1466 személy inthetett búcsút szlovák útlevelének (2010 júliusától számítva), a legújabb adatok szerint számuk idén áprilisban már 1766-ra nőtt.

 

A törvény leginkább a cseh-szlovák kettős állampolgárokat sújtja, az elmúlt közel 7 évben közülük 464-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, a németek közül 422-en, az osztrákok közül 253-an, a britek közül 164-en.

 

 hirdetes_400x285  

A szlovák állampolgársági törvényt az első Fico-kabinet 2010-ben fogadta el arra válaszul, hogy Magyarország bevezette a határon túli magyarok számára az egyszerűsített honosítási eljárás intézményét. A jelenlegi szabályozás szerint, azok, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát, elvesztik a szlovákot.

 

Az adatokból kitűnik, hogy nem a felvidéki magyarokat sújtja a törvény leginkább, de valószínű, hogy Szlovákiában a törvény miatt jóval kevesebben élnek a magyar állampolgárság lehetőségével.

 

Bár a szlovák alkotmány egyértelműen kimondja, hogy egyetlen szlovák állampolgártól sem vonható meg az állampolgárság, de mikor az Alkotmánybíróság elé került az ügy, az nem tudott dönteni, hogy alkotmányellenes vagy sem Ficoék törvénye.

 

2015 februárjától érvényes belügyminisztériumi határozat szerint azok, akik 1993. január 1. után vesztették el szlovák állampolgárságukat, visszaigényelhetik azt, ámde a kérvényben le kell írni az útlevél elvesztésének körülményeit is.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!