A világ túl gyorsan változik, az állami intézmények és struktúrák pedig képtelenek ugyanilyen ütemben alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz. E köré a probléma köré épül a ma kezdődő Globsec intézet 2017-es, Pozsonyban megrendezésre kerülő fóruma, amelynek jelmondata: Alkalmazkodni a jövőhöz. 

 

A rendezvényen neves egykori és jelenlegi politikusok, szakértők tartanak előadásokat és panelbeszélgetéseket az aktuális külpolitikai és biztonságpolitikai kihívásokról.

 

A Globsec 2005 óta rendezi meg minden évben Pozsonyban ezt fórumot, az idei tehát már a 12. a sorban. Szlovákia részéről Miroslav Lajčák és Andrej Kiska is jelen volt a megnyitón. Magyarországot Szijjártó Péter képviseli.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

A fórum első részében a globális trendekről esik szó, különös tekintettel a kiberhadviselésre.  A második témakörben a jelenlegi demokratikus rend túlélési esélyeit latolgatja majd a hihetetlenül gyors információáradat tükrében – gondoljunk csak a facebookon megjelenő szélsőséges üzenetekre és a kérdésre, amit felvetnek: szólásszabadság vagy szélsőségesek elleni harc.

 

A Globsec fórum idei harmadik fő témája a Nyugat jövője és az általa létrehozott intézményrendszerek túlélése (Világkereskedelmi Szervezet, Nemzetközi Valutaalap, NATO, stb.).

 

A negyedik témakör a két ősellenséget állítja majd szembe, a globalizmust és a protekcionizmust. Az egyik lebontaná a megmaradt határokat is az országok között, a másik pedig inkább erősítené azokat vámokkal, kvótákkal, hogy megvédje saját gazdaságát és munkahelyeit a globalizáció hátulütőitől.

 

Robert Fico és Orbán Viktor egy korábbi Globsec fórumon. Közép-Európában nincs hiány közös témákból és kihívásokból. Fotó: Sme.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: Globsec.org/Miroslav Lajčák megnyitja a Globsec 2017-es fórumát Pozsonyban. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!