Mégis lesz ellenzéki összefogás az őszi megyei választásokon: az SaS, az OĽaNO-NOVA és a KDH végül egyezségre jutott. Együttműködésüknek hivatalos formát adtak, vagyis koalíciós szerződést írtak alá, amelyben lefektették a jelöltlisták összetételére vonatkozó feltételeket. Mit jelent ez?

 

Ahogy korábban írtuk, a három szlovák párt már egy ideje kerülgette egymást, de a KDH sokáig vonakodott szövetségre lépni a két legnagyobb ellenzéki párttal. Az ok az volt, hogy a felajánlott együttműködési szerződés az SaS-nek és a OĽaNO-NOVA-nak a jelöltlistán szereplő helyek 41-41 százalékát biztosította volna, így csak 18 százalék jutott volna a kereszténydemokratáknak.

 

Az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásai azonban a parlamentbe mérték a KDH-t, Alojz Hlina ezért úgy gondolta, 18 százaléknál több járna pártjának, és a megkötés nem vonatkozhat minden megyére. Alojz Hlina korábban a sajtónak úgy nyilatkozott, pártja szeretné visszahódítani szavazóit Kotlebáéktól, nem meglepő, hogy többször is kritizálta az MKP-t a magyar párt „Szlovákiához való lojalitását” firtatva.

 

 hirdetes_810x300  

Kivételek és kompromisszumok a távlati célok érdekében?

 

A három szlovák párt most végül aláírta a szerződést a közös jelöltállításról és együttműködésről. Konkrétumokat nem nagyon árultak el – ez annyit tesz, hogy a 41:41:18 arányos megoszlás már nem érvényes –, annyit azonban tudni lehet, hogy a feltételek még változhatnak. A pártok megyei szervezeteinek 15 napja van véleményezni az együttműködést.

 

„Nem feltételezem, hogy masszívan ellenállnának. Jelenlegi információink szerint a megyék többsége együttműködne velünk, de ez csak rajtuk áll”

 

nyilatkozta Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) parlamenti képviselő. A szerződés ugyanis lehetőséget ad kivételekre a megyefőnökök jelölését illetően.

 

Beszterce ostroma

 

A kereszténydemokraták várhatóan nem sorakoznak fel Besztercebánya megyében az SaS jelöltje, Juraj Droba mögé, aki a múltban támogatta a Szivárványos Felvonulást – és mint fentebb említettük, a KDH szívesen halászna az ĽSNS vizeiben, ami földrajzilag elsősorban Besztercebánya megyét jelenti. Ez azonban nem feltétlenül jelenti az együttműködés végét a megyében, Ľubomír Galko kijelentései arra utalnak, hogy a leendő parlamenti siker reményében az SaS hajlandó lehet kompromisszumokra.

 

„Nem állítom, hogy ez pont így történik majd, de most megmutathatjuk, hogy képesek vagyunk értékbeli különbözőségeink ellenére összedolgozni”

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktualne.sk

Kapcsolódó cikkek:

Megyei összefogás? Az SaS és az OĽaNO az MKP-val és a KDH-val szövetkezne

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!