A Komáromi járásbeli Füss községben immár évek óta hagyomány nem csak a májusfa állítása, hanem kimuzsikálása is. Ezzel együtt minden évben összemérhetik erejüket a férfiak, hölgyek, fiúk és lányok, hogy eldőljön, ki lesz a pünkösdi király, királynő, herceg és hercegnő.

 

Az idén már ötödik alkalommal megrendezett pünkösdi királyválasztás egyértelműen elnyerte a helyiek és környékbeliek tetszését, minden évben egyre többen kelnek versenyre a címért.

 

A kivágott májusfa szolgáltatja az alapanyagot a versenyszámokhoz

 

Ma is népszerű szokás

 hirdetes_810x300  

 

Habár az évek során sokat változott, a versenyszámok pedig egyedileg választottá váltak, a pünkösdi királyválasztás ma is a legjellegzetesebb pünkösdi népszokások egyike.

 

[stw]

A pünkösdi király kiválasztása minden esetben ügyességi próbák során történik. Régen a versengés útján döntötték el, hogy a falu legényei közül ki az az egy, aki egy évig ingyen ihat a kocsmában, valamint más különös előjogokat is kapott.

 

A rönkfűrészelés visszatérő versenyszám a füssi királyválasztáskor

 

Füssön a versenyfeladatok között szerepelt a sörivás (a sofőröknél kofolával, hölgyeknél, és gyerekeknél gyümölcslével helyettesítve), a rönkfűrészelés és a rönkhajítás, majd a kiértékelés során felkerültek a koronák is.

 

Idén is fergeteges volt a hangulat, melyet étellel, itallal és utcabállal tettek még emlékezetesebbé a szervezők.

 

 

 

Farkas Károly polgármester

 

Repül a nehéz kő… illetve esetünkben a farönk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Fotók: Szalay Benita/B-Photo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!