Ha Szlovákia komolyan gondolja, hogy az EU magjához akar tartozni, akkor be kell lépnie ebbe a kezdeményezésbe – mondta Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a parlament európai ügyekért felelős bizottságának ülésén a holnap kezdődő Brüsszeli csúcstalálkozó előtt.

 

„Nem vagyunk naivak és megértjük, hogy konkrét lépéseket és döntéseket fognak várni tőlünk.” – tette hozzá Fico. Szerinte a mag kialakításán dolgozó tagállamok először is a védelemhez való katonai hozzájárulást szeretnék látni. Úgy látja, hogy előnyben kell részesíteni az alapszerződésekben szereplő mechanizmusokat, de Szlovákia nem zárkózik el a tárgyalásoktól sem.

 

Fico állítja, hogy már most ismerünk néhány mechanizmus, mint például a megerősített együttműködést a fegyveres erők területén. Az unió biztonságával kapcsolatban elmondta, hogy a közvélemény hatására az Európai Bizottság konkrét lépéseket tett. 2020-ban indul a harmadik országbeli beutazókat felügyelő elektronikus rendszer, valamint az ETIAS, amely lehetővé teszi a beutazókról való információgyűjtést még elindulásuk előtt.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányfő szerint a migráció ismét egyre nagyobb problémákat okoz, amelyeket nem tudunk leküzdeni. Üdvözölte, hogy az Európa Tanács találkozóján senki nem akar a kötelező betelepítési kvótákkal provokálni, de továbbra is érvényes, hogy elutasítják azokat,  ők az effektív szolidaritás folyamatát támogatják.

 

Teraz.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!