Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter változtatna a közmédia (RTVS) vezérigazgatója megválasztásának szabályain. Szerinte az a tény, hogy a vezérigazgatót képviselők választják meg, azzal a kockázattal jár, hogy politikai aspektusok érvényesülnek, ezt a mostani választás csak megerősítette.

 

 

A parlament tegnapi ülésén titkos szavazással döntöttek a közmédia  új vezérigazgatójáról. Jaroslav Rezník 95 képviselői szavazatot kapott a mai voksoláson, ellenfele, az RTVS jelenlegi igazgatója, Václav Mika 50 voksot. A kulturális miniszter eredetileg Mika újraválasztását támogatta, azonban nem sikerült meggyőznie párttársait. Köszönetet mondott az elvégzett munkájáért és az általa elért jelentős előrelépésért.

 

Maďarič szerint a közmédia vezérigazgatóját egy választói testületnek kellene megválasztania, amely kiválasztaná a jelölteket és többségi szavazással döntene az igazgató személyéről. A tárcavezető szerint a testületben a szakmai nyilvánosság és a releváns intézmények  képviselői kapnának helyet ( Például a Szlovák Tudományos Akadémia,  kiválasztott rektorok, az államfő, vagy a Bírói Tanács).  A feltétel az lenne, hogy apolitikusak legyenek.

 hirdetes_300x300  

 

SME
kép: TASR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!