Hat órányi tárgyalás után sem sikerült egyezségre jutni a szakszervezeteknek és a Volkswagen vezetésének. A tárgyalások az éjszakába nyúlóan folytatódnak.

 

Az este fél tízkor tartott sajtótájékoztatón a szakszervezetek vezetője Zoroslav Smolinský elmondta, hogy hetekig hajlandóak fenntartani a sztrájkot. Ellenben, ha megegyezésre jutnak, azonnal véget vetnek a munkabeszüntetésnek.

 

Smolinský újra hangsúlyozta, hogy a VW pozsonyi gyárával kapcsolatban közzétett átlagfizetés nagysága (1804 euró) „igaz, DE”, ez az átlagos bruttó fizetés az egyes ipari ágazatok átlagából áll össze úgy, hogy tartalmazza az üdülési hozzájárulást, karácsonyi bónuszt, nyereség utáni bónuszt,  hétvégi, esti műszakok bérpótlékát, a túlórákat, a veszélyességi pótlékot, a rendkívüli munkaidőért járó pótlékot.

 

 hirdetes_810x300  

Az összes említett tételt összeadják, majd elosztják az alkalmazottak számával, így jön ki az 1800 eurós bruttó átlagkereset. Ez lényegében azt jelenti, hogy munkakörtől függően a valódi havi bruttó bér elmaradhat a VW vezetése által közzétett adattól.

 

Peter  Žiga (Smer) gazdasági miniszter délután azt nyilatkozta, hogy a szlovákiai átlagbér emelése mellett áll, de nem egy külföldi beruházó rovására úgy, hogy az „egzisztenciális problémát” okoz számára. Hozzátette, a sztrájk nem csak a VW 12 ezer alkalmazottjára van hatással, hanem a beszállítói szektor további 40 ezer munkására.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!