Hétfőn koraeste tartották a szónokokat is megható ünnepséget annak a toronynak a tövében, amely a 2011-ben elhunyt Kossuth-díjas magyar építész tervei alapján épült meg.  A teljesen megújult külsejű városháza is a mester keze nyomát dícséri, amelyet 1998. október 25 -én szenteltek fel.

 

Pázmány Péter volt az, akinek a fejében megszületett az emléktábla-állítás ötlete és az ő 1994-2009 közötti polgármesteri időszakára esik a belváros átépítése és a városháza felújítása.

 

Nagyon jó érzés, hogy Makovecz Imrének emléket állítottunk a városban. Ahogy múlik az idő, az ember hajlamos elfeledkezni arról, hogy milyen neves személyiség járt is a városunkban. Ez az emléktábla ezen a forgalmas helyen, ahol sok ember jár-kel, megőrzi az emlékezetünkben ezt a nagyszerű embert és mindazt, amit Dunaszerdahely egyedi arculatáért tett.”

 

Ünnepi fogadás a dunaszerdahelyi városházán, fotó: Körkép.sk

 

 hirdetes_810x300  

Folytatás a kattintás után…

[stw]

 

Lipcsey György: Makovecz nem alkudott meg sem az épületeiben, sem a szellemiségben

 

Lipcsey György Dunaszerdahelyen élő Munkácsy-díjas szobrászművész, a Makovecz-emléktábla megalkotója:

 

„Nem volt olyan könnyű ezt a szellemiséget visszahozni a városba. Sokan hozzászoktak Dunaszerdahely akkori képéhez. A felkérés az emléktábla elkészítésére megtisztelő volt. Elég sokáig tervezgettem és egyeztettünk. Próbáltam megfogni Makovecz szúrós tekintetét és azt az embert, aki nem ismert lehetetlent. Céltudatosan véghez vitte, amit megrajzolt. De nemcsak az épületekben, hanem a szellemiségben sem alkudott meg, még a nehéz időkben sem.  A domborművet pedig itt védi a tornya, amit a dunaszerdahelyi városháza fölé tervezett.  A téma megfogása nem volt könnyű feladat, hiszen a mestert sokan ismerték. Volt egy olyan verzió is, hogy készüljön fából, de akkor még nem tudtuk, hogy ide védett helyre fog kerülni. Nyitott térségben pedig a fa nem olyan időtálló, ezért is bronzból van öntve. A bronz majd idővel patinásabb lesz. Igyekeztünk a pompát, az aranyozott betűket kerülni, a legegyszerűbbet próbáltuk megvalósítani”.

 

Pázmány Péter Gútay Ivánnal és Klabuzai Andreával beszélget, fotó: Körkép.sk

 

Gútay Iván: Makovecz sapkát, szájat, szemet, orrot adott az épületnek

 

Gútay Iván a városháza átépítésekor a Városi Hivatal építészeti szakosztályának vezetőjeként napi kapcsolatban volt Makovecz Imrével.

 

Az ő részéről nem volt vita, mert miután megbeszéltük, hogy melyik lokalitásban mi épülhet meg, ezután már kész rajzokkal állt elő. Hozta a tervrajzot a városháza kinézetéről, a tetőformát, a homlokzatot. Ahogy ő mondta, sapkát, szájat, szemet, orrot adott az épületnek. Hiszen azt vallotta, hogy az épületnek van arca és lelke

 

– emlékezett vissza Gútay Iván, aki a kilencvenes évek végén a város arculatának felelőse volt és ő vezényelte le a városháza felújítását is Makovecz Imre tervei alapján.

 

fotó: Körkép.sk

 

A szocializmus éveiben lerombolt régi belvárosba újra lelket lehelni nem volt könnyű, még Makovecz Imrének sem.

 

Ez nem kis beruházásnak indult, de ha van politikai akarat, akkor mindig előbb-utóbb megtalálják a megoldást annak érdekében, hogy ami kell, az meg is épüljön. Minden városi forrásból készült el, nem vettünk fel rá hitelt. De senki nem beszél például azóta sem arról, hogy a templom környéke fel volt töltve, a panelházak felhúzásakor érthetetlen módon eltüntették a templomdombot. Hogy milyen sugallatra? Nem tudom. Lépcsőkön kell a mai napig lejárni, ehhez körbe kellett ásnunk a templomot.  Pedig a templom mindenhol magaslaton, kiemelkedő helyen van, még síkságon is

 

– emlékezett vissza a Szent György templomot övező tér átalakítása során  felmerült gondokra Gútay Iván.  

 

Lipcsey György, a Makovecz-tábla megalkotója, fotó: Körkép.sk

 

De mit ért volna az egész a torony nélkül? Semmit!

 

A városháza átépítése a végefele tartott, és ilyen nagy beruházásnál közben mindig megemelkednek a tervezett kiadások. Gútay Iván szerint olyan verzió is volt, hogy az átépítést egy bizonyos ponton befejezik. Az udvarban például nem cserélték már ki az ablakokat. Ekkor még nem volt meg a torony, amely pedig Dunaszerdahely egyik jelképévé vált.

 

De mit ért volna az egész a torony nélkül? Ki merem jelenteni: semmit! Miután a gödröt kiásattam, a tornyot lealapoztattam, már nem volt visszaút. Volt egy kis gubanc, de megérte!”

 

avatta be a Körkép olvasóit a városháza átépítésének egyik kulisszatitkába Gútay Iván.

 

Lipcsey György és Siklósi József a Makovecz-féle tanácsteremben beszélget, fotó: Körkép.sk

 

Körkép.sk/P.Vonyik Erzsébet

Nyitókép: Körkép.sk

 

Kapcsolódó írásaink:

 

Dunaszerdahely: emléktáblát avattak Makovecz Imre tiszteletére

 

Siklósi József: Makovecz átformálta Dunaszerdahelyt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!