Más területeket is veszélyeztethet a vereknyei hulladéktároló, nem csak a közvetlen közelében lévő települések alatti vizeket és talajt – jelentette ki Zsolt Lukáč, a Pozsonyi Vízművek elnöke a Hospodárske Noviny internetes kiadásának televíziós műsorában.

 

Lukáč a szlovák gazdasági lapnak elmondta, hogy a hulladéktároló létrejöttében, majd a probléma kezeletlenségében az államnak komoly felelőssége van, mert az illetékeseknek már a Dimitrovka privatizációjánál is keresnie kellett volna a megoldást.

 

Az 1960-as évektől kezdődően több mint 120 ezer köbméter veszélyes hulladék került a vereknyei hulladéktárolóba az egykori pozsonyi dinamitgyár utódjából, a Dimitrovkából, ám a gyár privatizációjakor a hulladéktárolót nem adták el, az az állam nyakán maradt.

 

 hirdetes_300x300  
A képen Zsolt Lukáč, a Pozsonyi Vízművek vezérigazgatója. Forrás: HNonline.sk

 

Egy liternyi veszélyes anyag millió liternyi vizet szennyezhet be

 

Pozsony szuburbanizációjának köszönhetően a fertőzött területeket beépítették, ma családok élnek ott, ám a körülmények miatt a kúti vizet nem használhatják sem fogyasztásra, sem öntözésre, a növények termesztése sem ajánlott, mert a veszélyes anyagok a talajban is megtalálhatók.

 

Lukáč szerint nem csak az államot terheli felelősség, hanem az önkormányzatokat is, hiszen ők engedélyezték, hogy a területen családi házak épüljenek.

 

Elmondta, hogy egy liternyi veszélyes anyag millió liternyi vizet szennyezhet be, ezért az egész Csallóköz vízkészlete veszélybe kerülhet, ugyanakkor kiemelte, hogy a Csallóköz felszín alatti vizeinek nagyon jó öntisztító képessége van, köszönhetően a Dunának és a föld alatti kavicsrétegeknek, ami jelentős segítséget jelent a szennyezés kezelésében, még ha a természet egyedül nem is képes megszüntetni a problémát.

 

Lukáč értékelte Pozsony megye erőfeszítéseit, hogy megszólította a kutatóközpontokat és a Tudományos Akadémiát ebben a kérdésben, és bevonta a szakmát a megoldás keresésébe, és ez nagyban hozzájárult a szükséges technológiák megtalálásában.

 

Nem csak beszélni és tervezni kellett volna

 

Lukáč elismerte, hogy a vereknyei tároló valóban veszélyezteti Pozsony ivóvízhálózatát, de rögtön hozzá is tette, hogy a környezetvédelmi minisztérium azon dolgozik, hogy megszüntesse, minimalizálja ezt a veszélyt. Elmondta, hogy minisztérium jelenlegi projektje egyfajta kapszulázás, amely során mind horizontálisan, mind vertikálisan körbe zárják a tárolót.

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem törődtek évtizedekig a döntéshozók és a minisztérium a tároló okozta problémákkal, Lukáč elmondta, hogy a helyi lakosság felháborodása nagyon is jogos, mert a kompetens személyek évekig nem tettek semmit:

 

„Ez azt jelenti, hogy nem csak beszélni, tervezni kellett volna, hanem tényleges lépésekre, döntésekre lett volna szükség”

 

Lukáč szerint, most még lehet tenni olyan lépéseket, amelyekkel el lehet hárítani a további szennyeződést, és el lehet távolítani a probléma magját, de mindent így sem lehet helyrehozni.

 

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!