Igor Matovič (OĽANO) ellenzéki politikus a mai napig nem fizette be azt a 12 ezer eurós bírságot, amelyet aktív vállalkozói engedélye miatt szabtak ki rá. A képviselő a fizetési felszólításokat sem veszi át, pedig a parlament vezetése már több alkalommal kiküldte. 

 

Az első felszólítást június elején érkezett vissza parlament irodájába, a másodikat is már csak néhány napig veheti át. „Feltehető, hogy a küldemény a postán van, ugyanis még nem érkezett vissza tértivevény, ami tanúsítaná, hogy a címzett megkapta a küldeményt” – írta a parlament sajtóosztálya.

 

A hat képviselői fizetésnek megfelelő bírságot Matovič még tavaly nyáron kapta, ugyanis képviselőként 21 napig aktív volt a vállalkozói engedélye – ez pedig szabályellenes. A képviselő nem értett egyet a bírsággal, így az Alkotmánybírósághoz fordult, ők azonban márciusban arra utasították, hogy fizesse be az összeget.

 

 hirdetes_810x300  

Nem kerülheti el a fizetést

 

Andrej Leontiv ügyvéd szerint Matovičon az sem segít, hogy nem veszi át a fizetési felszólításokat, ugyanis közszereplőként és az Alkotmánybíróság döntése értelmében köteles befizetni a bírságot tekintet nélkül arra, hogy megkapja-e a parlament felszólítását

 

Matovič esetében ismert, hogy a büntetést kiszabó parlamenti bizottság döntését ismeri, ugyanis azt követően fordult a bírósághoz. Ha az ellenzéki képviselő mégis úgy dönt, hogy nem fizet, nagy bajba kerülhet. Ebben az esetben ugyanis Andrej Danko (SNS) végrehajtókat küldhet a képviselőhöz. Ebben az esetben ők döntik el, hogy tudnák behajtani a 12 ezer eurót, valamint a politikusnak fizetnie kellene a végrehajtás költségeit.

 

Részletekben is fizethet

 

Matovičnak magas bírságot nem szükséges egyszerre befizetnie, ha megállapodik a parlament vezetésével a részletfizetésről. Hasonlóan cselekedtek nemrég például a Smeres Stanislav Kubánek és Peter Šuca képviselők, akik szintén hasonló vétség miatt 24, illetve 12 ezer eurót fizetnek be bírságként – 2020-ig van rá idejük. Eugen Jurzyca (SaS) egykori oktatásügyi miniszter szintén részletekben fizetné be 12 ezer eurós bírságát, kérelme jelenleg is elbírálás alatt van.

 

Matovič nem sokkal korábban vonult vissza az aktív politikai szerepléstől, nem vesz részt a parlamenti üléseken és pártja sajtótájékoztatóin sem, állítása szerint május elején egy ismeretlen férfi megfenyegette. Állítólag azt mondta neki, hogy ha nem távozik a politikából „talál számára egy vonatot”, valamint két csomagot is kapott amiben töltényhüvelyek voltak. A parlament szeptemberben dönt Matovič képviselői mandátumának visszavonásáról, vállalkozói engedélye ugyanis két alkalommal is aktív volt képviselőként.

 

 

SME
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!