Meghátrált a miniszter: az iskolák dönthetnek az elsősök írástanításáról.

 

Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter megszüntette az oktatásügyi törvénynek azt a kiegészítését, amely kötelezte volna az első osztályos diákokat a folytonos (értsd a betűk egybekötését) írás megtanulására.

 

Az iskoláknak a továbbiakban lehetőségük lesz megválasztani, hogy milyen betűtípus írására tanítják meg az elsősöket. A kiegészítés szerint az első osztályos diákoknak el kell sajátítaniuk az írott betű írását, viszont az, hogy milyen betűtípust (nyomtatott betűs vagy folyóírást) tanulnak meg, az iskola kompetenciájába tartozik. Így például, az iskolák választhatják a Comenia Script betűtípust, ami nem köti össze a betűket.

 

 hirdetes_400x285  
A Comenia Script betűtípus. Állítólag egyre népszerűbb az iskolákban. Fotó: DePeTe.sk

 

Az eredeti kiegészítést azután törölte a miniszter, hogy a szülők és pedagógusok is bírálták, valamint petíciót is indítottak, amelyet több mint 10 ezren írtak alá.

 

A miniszter szerint a szakemberek magyarázata meggyőzte őt arról, hogy rossz döntés lenne érvényben hagyni a kiegészítést:

 

„Meggyőződtünk arról, hogy viszonylag sok iskola használja a Comenia Script betűtípust, mivel ez a típus megfelel a megkésett fejlődésű és a finommotorikai zavarral élő gyerekeknek”

 

RTVS

Nyitókép: Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!