Az 1992 augusztusában a parlamentben elfogadott függetlenségi nyilatkozattal nemzetünk először mutatta ki abbéli szándékát, hogy független országban akar élni, ami aztán az alkotmány 1992. szeptember 1-jei elfogadásához és az önálló állam 1993. január 1-jei létrejöttéhez vezetett.

 

– jelentette ki Robert Fico kormányfő a Szuverén Szlovákia Ünnepének 15. megemlékezésén, a szlovák függetlenségi nyilatkozat elfogadásának 25. évfordulóján  tartott beszédében Óbesztercén (Stará Bystrica).

 

A kormányfő kijelentette, hogy a ma ő az egyetlen, még mindig aktív vezető politikai tisztségviselő, aki 1992-ben szavazhatott a függetlenségi nyilatkozatról. Kijelentette, hogy a „nagy nemzeteknek akkor is tudniuk kell elszámolni a múltjukkal, ha az nem épp a legszebb”.

 

  hirdetes_300x300   

„Nagy tisztelettel és irigységgel figyeltem, hogyan viszonyulnak a franciák a Bastille bevételének ünnepéhez. Pedig ellentmondásos véleményük van róla. Sajnos, mi egy olyan ország vagyunk, ahol nem csak történelmünk negatív, de pozitív mozzanatait sem tudjuk feldolgozni. Nézzék meg, hogyan viszonyult a média Cirill és Metód ünnepéhez. Szerintem ez egyszerűen hatalmas szégyen. Tudatosítsuk, hogy az 1992-es nyilatkozat az önálló állam létrejöttének elindítója volt”

 

jelentette ki Fico.

 

A képen balról jobbra Ján Podmanický, Óbeszterce polgármestere, Ivan Gašparovič volt államfő, Robert Fico kormányfő és Juraj Blanár Zsolna megye megyefőnöke. Díszes társaság – megyei választásokra készülve. Fotó: Teraz.sk

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!