A jövő év végéig kellene új arculatot kapnia Pozsony egyik fő közlekedési ütőerének. A malomligeti (Mlynské nivy) útszakasz felújításáról az a HB Reavis cég gondoskodik, aki 2020-ig az új autóbusz-pályaudvar felépítését is magára vállalta.

 

A 24 millió eurós új sugárút építését a HB Reavis nyár végén szeretné elkezdeni. Az építtető az egész térséget mintegy 14 hónapra lezáratja, mivel abban az esetben, ha a Malomliget utcát fokozatosan zárnák le, az építkezés három évet venne igénybe.

 

Jelenleg az összes szükséges engedély megszerzésének folyamata zajlik” – mondta Jakub Gossányi, a HB Reavis fejlesztési igazgatója.

 

 hirdetes_300x300  

A Kerékpár Koalíció (Cyklokoalícia) polgári társulás azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a Malomliget utca és felújított környéke az autókat részesíti előnyben a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal szemben.

 

A bővülő és fejlődő városközpontban az autósoknak kialakított sávok szélesebbek lesznek, mint a Pozsony–Nagyszombat közötti autópálya, miközben a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal szemben diszkriminatív módszereket alkalmaznak” – mondta Peter Netri, a Kerékpár Koalíció tagja.

 

Fotó: HB Reavis

 

Felhívás egy jobb Malomligetért

 

Pozsony ígéretet tett arra, hogy tíz év leforgása alatt, 2020-ig 34 százalékkal csökkenti a személygépkocsi-használat arányát, míg a kerékpáros közlekedés arányát nyolc százalékkal emeli.

 

A Malomliget sugárút tervezett átépítése azonban erről egyáltalán nem tanúskodik. A Kerékpár Koalíció ezért felszólította Pozsony főpolgármesterét, Ivo Nesrovnalt, hogy tartsa tiszteletben a fent említett problémával kapcsolatos dokumentumokat, és ismerje be azt, hogy az utcák nem felfújhatóak. Továbbá lássa be, hogy nem lehet minden egyes építkezés során útsávokat építseni a gyalogos-átkelőhelyek és a fák rovására.

 

A Kerékpár Koalíció a felhívást a kerékpárkedvelőkön és a főpolgármesteren kívül több, mint kétezer pozsonyinak is elküldte.

 

Gossányi elmondása szerint a HB Reavis már több mint három éve együttműködik a Kerékpár Koalícióval, kéréseiket pedig fokozatosan beépítik a projektbe. „Ez nem volt másképpen a Malomliget utca esetében sem, ahova majdnem az összes kérésüket beépítettük. Sajnos olyan javaslatokat nem tudunk megvalósítani, amelyek nincsenek összhangban a város közlekedésével, vagy a gyalogosok ellen szól” – állítja Gossányi.

 

Sokáiig fog tartani, míg a gyalogosok a központba jutnak

 

A Kerékpár Koalíció rámutatott azokra a kritikus szakaszokra, amelyek a Malomliget környék átépítésével keletkeznek majd.

 

A legkritikusabb útszakasznak a Malomliget utca és a Karadzsics utca kereszteződése bizonyul. A város ugyanis a Malomliget utcán két útsávot kíván megépíttetni az autóknak (egyet mindkét irányban), továbbá egy útsávot a Karadzsics utcában (a Legionáriusok irányából), valamint megszünteti a gyalogos-átkelőhelyet a VÚB banktól a Duna utca irányába, és a kerékpárosok rovására leszűkítik a gyalogos-átkelőhelyet a Malomliget utcán át.

 

Míg jelenleg a gyalogosok a zöld jelzőlámpánál az állomástól a Karadzsics utcán keresztül a Duna utca irányába tíz másodperc alatt eljutnak, addig az újítások miatt ez háromszor annyi ideig fog tartani.

 

Fotó: HB Reavis

 

A kerékpárosoknak közös járdájuk lesz a gyalogosokkal

 

A Malomliget utca átépítésével a Karadzsics utca és a Košická utca között egy új kerékpárútvonal is létesül. A kerékpárosok így ezen a szakaszon Főrévből egészen a városközpontig eljuthatnak.

 

Sajnos, csak majdnem. Annak ellenére, hogy az R17-es városi kerékpárútvonal a Duna utcán folytatódik majd, hiányozni fog egy rövid összekötő szakasz a Karadzsics utca és az Augusztus 29. utca között” – mondta Netri. A kerékpárútvonal ugyanis a VÚB bank mellett fog befejeződni.

 

A kerékpárosoknak a gyalogosokkal közös járdát kell majd használniuk a VÚB bank melletti szakaszon. Annak ellenére, hogy a parkoló rovására szélesítik ki a járdát, Netri szerint a kerékpárosok és gyalogosok vegyülése alkalmatlan és régi megoldás.

 

Az autóbusz-pályaudvart szeptemberben kezdik el építeni

 

A Malomliget utcai sugárút átépítse csupán kiegészítő eleme az új autóbusz-pályaudvar építési munkálatainak. A sugárutat a HB Reavis szeptember második felében kezdi el építeni.

 

Rögtön azután, hogy üzembe helyezik az ideiglenes autóbusz-megállót a Botto utcában, megkezdjük az eredeti buszpályaudvar épületének lebontását, valamint az új autóbusz-pályaudvar termináljának építését” – mondta Gossányi.

 

Forrás: sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: HB Reavis

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!