A császármetszés gyakran a születendő gyermek és az édesanya életét is megmentheti, az orvosok a lehetséges komplikációk miatt mégis csak végszükség esetén alkalmazzák. Szlovákiában a császármetszések száma egyébként nő, és ez nem jó hír, ugyanis arra utal, hogy gyakoribbá váltak a szülésnél adódó komplikációk, amelyek indokolttá teszik a beavatkozást.

 

A császármetszésnek hátulütői is vannak, végülis operációról van szó – nő a belső sérülések, a fertőzések, a trombózis kockázata, de sokkal hosszabb lehet a felépülés-lábadozás időszaka is, ami rányomhatja bélyegét az anya és a gyermek kapcsolatára.

 

A Health Policy Institute (Egészségügyi Intézet) a rodinka.sk szlovák portállal karöltve minden évben összeállítja a legnívósabb szülészetek ranglistáját a kórház felszereltsége, a személyzet és az anyák elégedettsége alapján, és ebben jelentős szerepet kap a fent említett beavatkozás elvégzésének gyakorisága is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Nyitra megyében az anyukák véleménye szerint a legjobb szülészet a Komáromi Kórházban van (Forlife n.o.) (második helyezett az Érsekújvári Szülészet), az összesített kritériumok alapján azonban az Érsekújvári Kórház áll az első helyen. Nagyszombat megyében az anyukák a nagyszombati kórházat tették az első helyre, másodikként pedig a galántai debütált. A dunaszerdahelyi szülészet az ötödik helyen végzett.

 

Az anyukák értékelése szerint Besztercebánya megyében a Nagyrőcei és a Rimaszombati kórházak szülészete a leggyengébb, de viszonylag jó eredményt ért el a losonci kórház. Kassa megyében jó eredményt ért el a Nagymihályi Kórház, de rendkívül rosszat a királyhelmeci.

 

Az anyukák véleményéből összeállított ranglistát megyénkét ide kattintva tekintheti meg.

 

Bővebb leírást a Helath Policy Institute ranglistájáról ide kattintva kaphat.

 

Rengeteg a császármetszés

 

Szlovákiában összesen 53 szülészet működik, amelyekben 2016-ban 57 717 gyermek látta meg a napvilágot. Ez azt jelenti, hogy egy szülészetre nagyjából 1090 születés jut, a legtöbb Pozsonyban (3025), a legkevesebb Szinnán (Snina). Az idei felmérésbe csak a nagyrőcei szülészet nem csatlakozott.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a császármetszések egészséges aránya az összes szülésből 15 százalék, Szlovákiában ennek ellenére az arányuk több mint 30 százalék. Tavaly némileg csökkent a mértéke, azonban még így is duplája a javasoltnak. Az Érsekújvári Kórházban például a szülések 51,4 százalékánál hajtották végre a beavatkozást, vagyis a szüléseknek még a fele sem zajlik „természetes” módon.

 

Szülés-turizmus

 

A biztonság a szülésnél alapvető fontosságú, és ezért a párok hajlandóak mélyen a pénztárcájukba nyúlni.

 

„A nők bizonyos komfortot szeretnének biztosítani maguknak a szülésnél, és ezért hajlandóak nagyon sokat fizetni”

 

magyarázza a túrócszentmártoni nőgyógyászati-szülészeti klinika főorvosa, Ján Danko. Elmondása szerint a leendő anyukák gyakran kérnek epidurális fájdalomcsillapítást, vagy élnek az apartman-szolgáltatás lehetőségével. Ez utóbbiak esetében olyan, emeltminőségű szobákról van szó, amelyeknek kivétele 40 euróba kerül, de az apuka is ott tartózkodhat és ott aludhat – plusz 20 euró fejében.

 

Ami pedig az eredményt illeti: az anyukák szerint a pozsonyi Koch szanatórium volt a legjobb az összes szülészet közül. Ebben az intézményben a minőségi ellátásért 1200 eurót is elkérnek, és az „ügyfelek” 15 százaléka él a saját orvos megválasztásának lehetőségével – másik 300 euróért cserébe.

 

A császármetszés érdekében sok nő hajlandó külföldre utazni, hogy szüljön. A Csehországban és Ausztriában szülni vágyók száma 44 százalékkal nőtt tavaly. Pedig nem olcsó mulatság, mivel a biztosító csak az szlovákiai kórházaknak téríti a beavatkozást. A császármetszés ára külföldön nagyjából 500 euró környékén mozog, de például Brünnben 900 euróba, Hainburgban 1650 euróba kerül.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: masagel.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!