Szlovákiában az ezredforduló óta az autópályákról azt tartják, hogy a régiók fejlődésének és megmaradásának, a munkanélküliség visszaszorításának zálogai. Mi sem bizonyítja ezt jobban,  hogy amikor ezt egy állami szakmai csoport  kétségbe vonta, hatalmas felzúdulást keltett a polgárok és politikusok körében is. Nézzük meg, mit lehet tudni eddig az R2-es gyorsforgalmi útról.

 

R2: jórészt csak papíron létezik

 

A Zólyomot Kassával összekötni hivatott R2-es gyorsforgalmi út 230 kilométeres szakaszából mindössze 40 kilométer készült el eddig. A nyomvonala keresztül halad a leghányatottabb sorsú magyarlakta járásokon Losonctól, Rimaszombaton és Rozsnyón át Kassáig.

 

 hirdetes_300x300  

Nyugati fele eredetileg Privigyétől Zólyomig húzódott volna, de a 110 kilométeres szakaszból eddig csak 15 kilométer készült el, ráadásul az új kormány programjában ez már nem kapott helyet – a Zólyom-Kassa vonallal ellentétben.

 

Forrás: DennikN.sk

 

Miért okoz feszültséget a kormányban az R2 ügye?

 

A Pénzügyminisztérium alá tartozó Árért Érteket (Hodnota za peniaze) elemzőcsoport nemrég megjelent tanulmányában kifejtette, hogy az R2-es megépítése nem hozza el a várva várt megváltást a közép- és kelet-szlovákiai déli járásoknak. Pontosabban úgy fogalmaztak, a gyorsforgalmi út önmagában még nem jelent kitörési pontot a munkanélküliségből.

 

Robert Fico kormányfő kerek-perec kijelentette, hogy „egyáltalán nem érdekli őt valami hivatalnok véleménye”, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter hitetlenkedve nyilatkozott az elemzők eredményeiről. Bugár Béla is csak később vált kevésbé elutasítóvá az elemzők felvetése iránt.

 

Ennek a kérdésnek a rendezése elsősorban pénzügyi dilemma. Ugyanis az INEKO társadalomkutató intézet becslése szerint a Zólyom-Kassa vonal megépítése 2,3 milliárd euróba kerülhet, a nyugati Privigye-Zólyom szakasz pedig további 1 milliárdba. Ez az adófizetőknek költséget, a kivitelezőknek és a telektulajdonosoknak pedig bevételt jelent.

 

Nem az autópályák ész nélküli építése, hanem a képzés-fejlesztés csökkenti a munkanélküliséget

 

Megvalósítás csigatempóban

 

A vitatott elemzés megírása után Szoroskőn rendeztek tüntetést az R2-es építésének folytatása mellett. Nyilván el is érték a céljukat, de még sokat kell várniuk, mire megépül a várva várt gyorsforgalmi út.

 

Jelenleg összesen 40 kilométert adtak át a forgalomnak a teljes R2-es 340 kilométeres szakaszából. Ennek fele elkerülő út félprofil (vagyis egy-egy sáv mindkét irányban) megoldásban. A többi már elkészült szakasz a szlovák többségű Zólyom-Gyetva közti vonalon található. Egyébként ez lesz az R2-es legforgalmasabb része.

 

A zöld vonal vastagsága az átmenőforgalom sűrűségét jelzi. Minél sötétebb zöld a vonal, az a szakaszon annál több baleset fordul elő. Forrás: NDS

 

Hogy a felvidéki magyarokat leginkább érintő keleti vonal 230 kilométere mikorra készül el? Legalább egy-másfél évtized múlva. A legtöbb vonal esetében vagy nincs tervdokumentáció, vagy a telekfelvásárlásoknál van fennakadás, vagy még a tendert sem írták ki. Ondrej Matej, a Közlekedésügyi és Gazdasági Intézet vezetője szerint, még ha az anyagiak korlátlanul állnának is rendelkezésre, mindezt leghamarabb 2035-re tudná az állam lerendezni a teljes szakaszon.

 

Ha csak félprofilos megoldás készülne el átmenetileg, az átadás ideje 2025-re módosulhatna. Ráadásul a félprofilos megoldást semmi sem akadályozza, mert az R2 új szakaszainak előkészítése szinte el sem kezdődött.

 

Autópálya építés időigényessége tervezéstől az átadásig (években). Egy örökkévalóságnak tűnhet. Forrás: DennikN.sk

 

Szlovákiában egyébként legendásan lassan épülnek az autópályák. A tervezés első szakasza átlagosan 4 és fél évet vesz igénybe, újabb négy évre van szükség a nyomvonal meghatározásához (ennek érzékenységét és politikai fontosságát a korábbi botrányoknak köszönhetően már jól ismerjük) és a telkek felvásárlásához. További két évbe telik, mire ténylegesen elkezdődnek a munkálatok, amely átlagosan 4 és fél évig tartanak.

 

A tender kiírása és az építkezés megkezdése között egyébként elég sok idő telhet el. Volt olyan szlovákiai autópálya, ahol ez alig 9 hónapba telt, de volt olyan is, ahol 4 évbe. A másik kulcsmomentum az építkezés, amely a szakasz hosszától és a terep igényességétől is nagyban függ.

 

Az R2-es keleti felét 18 szakaszra bontották. Ebből kettőt már félprofilos megoldásban átadtak, további három kivitelezésének megversenyeztetését Bugár Béla 2018-ra ígérte. Marad 13 szakasz, amelyek a tervezés, az építkezési engedély kiadása esetleg a kivitelező megversenyeztetésnek fázisában vannak. A fent említett, nem egész 15 évnyi várakozási idő tehát csak akkor lenne érvényes, ha minden szakaszt egyszerre kezdenének el építeni, erre azonban aligha van reális esély.

 

Az R2-es gyorsforgalmi út megépítéséért tüntettek

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!