A kormánykoalíció képviselői tegnap megegyeztek, hogy ma ismét összeül a kormánykabinet és elfogadják annak programját. A minisztereknek több törvényt is meg kell vitatniuk, melyeket a parlament szeptemberi ülésén hagyhatnak jóvá azért, hogy 2018 január 1-jén már életbe lépjenek. 

 

Bűncselekmények áldozatainak védelme

 

Két javaslattal érkezik a tárgyalásra Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter, akinek tárcája módosítaná a bűncselekmények áldozatainak védelméről szóló törvényt, valamint a Kereskedelmi Törvénykönyvet. A miniszter elmondása szerint hatékonyabban szeretnék megvédeni a bűncselekmények áldozatait, törvénybe foglalnák az áldozat fogalmát és tájékoztatnák őket arról, mi mindenre van joguk és államilag támogatott programokkal, szolgáltatásokkal segítenék őket.

 

 hirdetes_300x300  

A Kereskedelmi Törvénykönyv módosítása közbelépne a kereskedelmi társaságok spekulatív fúziója esetén, növelné a képviselők és tagok felelősségét, valamint intézkedéseket vezetne be az úgynevezett fehér lovak ellen. Žitňanská szerint a javaslat javíthat a vállalkozói környezeten, valamint segíti a tisztességes vállalkozók sikerességét.

Vége a kormányválságnak? A kormánypártok egyezségre jutottak

Képviselői javaslatok

 

Az ülésen több képviselői javaslatot is megvitatnak. Az SNS és Smer képviselői azt szeretnék, hogy az ország felszabadításán harcolók, illetve özvegyeik magasabb járulékot kapjanak. Az érintettek nyugdíj mellé kapott juttatása így novembertől 40 euróra emelkedne havonta, az özvegyek 20 eurót kapnának – a járulékok 2019 januárjától ismét növekednének.

 

A Most-Híd és Smer műhelyéből származó javaslat azzal számol, hogy a fakitermelés után kapott pénzügyi térítést a községek más célra is felhasználhatják majd. Jelenleg a területükön található fás növények gondozására és azzal kapcsolatos költségekre költhetik el a pénzt, a jövőben azonban kialakíthatnak zöld parkokat és tetőket, de végezhetnek terepfelmérést is.

 

Megyei választások

 

A novemberi szavazás becslések szerint 10 millió euróba kerül majd. A belügyminisztérium költségvetéséből  8.724.459 eurót, a Statisztikai Hivatal pénzéből pedig 1.474.750 euró költenek majd el. A belügy pénzéből a választási bizottsági tagok és jegyzőkönyvvezetőinek a honoráriumárát, a szavazólapok, valamint a módszertani és információs anyagok nyomtatását fizetik ki. A Statisztikai Hivatal forrásait pedig a választások eredményeinek feldolgozására fordítják.

 

 

SME
kép: dennikn.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!