Eddig példa nélküli aláírásgyűjtést indítottak ma útjára a dunaszerdahelyi termálfürdő új szállodarészében megtartott összejövetelen, amelyhez elsők között csatlakozott a felvidéki magyar közösség több köztiszteletnek örvendő személyisége is.

 

Történelmi eseménynek nevezte az Európai Unió legalább hét országában zajló petíciós kezdeményezést Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is, amely sikeressége, vagyis összesen egymillió aláírás összegyűjtése esetén a tagországokban élő mintegy 60 millió főnyi őshonos kisebbség jogait garantáló jogszabály elfogadására kötelezheti az Uniót.

 

Hájos Zoltán: Lehetőség a felvidéki magyarság jogainak az erősítésére

 

 hirdetes_300x300  

A petíciós kezdeményezés ünnepélyes elindításának házigazdája, Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester hangsúlyozta, hogy Dunaszerdahely mindig szívesen ad otthont a magyar közösség életében fontos rendezvényeknek, így most is egy olyan kezdeményezésnek, amely lehetőséget kínál a felvidéki magyar közösség jogainak az erősítésére. Reményét fejezte ki, hogy az útjára induló aláírásgyűjtés gyümölcsöző lesz.

 

Történelmi napnak nevezte az aláírásgyűjtés beindításának napját Berényi József, aki ott volt Kolozsvárott az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) közelmúltban megtartott kongresszusán is, amelyen hivatalosan elindították a nemzetközi méretű aláírásgyűjtést. A FUEN előzőleg Brüsszelben mutatta be a Kisebbségvédelmi Csomagot, a Minority SafePackot.

 

Fotó forrása: MKP.sk

 

Első lépés a kisebbségeket védő uniós jogszabály megszületése felé vezető úton

 

Berényi szerint hosszú út vezetett el odáig, hogy ma az aláírásgyűjtés elkezdődhessen, ami a nemzeti közösségeket védő EU-s jogi norma megszületéséhez vezető úton az első lépést jelenti. Megköszönte a magyar közélet neves személyiségeinek, barátainak, ismerőseinek, akik eljöttek, hogy ünnepélyesen csatlakozzanak a petícióhoz és a közösségünk ügye iránt érzett elkötelezettségüket.

 

Az unió kormányának tekinthető Európai Bizottság elutasító magatartása majdnem meghiúsította a petíciót

 

Berényi József felidézte azt, hogy miként jutottak el az aláírásgyűjtés kezdeményezéséhez. Mivel az Európai Bizottság elutasította a petíció elindítására vonatkozó kezdeményezést, a FUEN-nek a luxemburgi Európai Bírósághoz kellett fordulnia, amely viszont a FUEN javára döntött és kimondta, hogy nincs akadálya az aláírásgyűjtés elindításának. Így kaphatott zöldet az Európai Unióban a kisebbségek védelmét célzó törvény megszületéséért indított mostani petíciós kezdeményezés.

 

Hét EU-s tagországból egymillió aláírást kell összegyűjteni 2018. március 18-ig

 

A FUEN által elkezdett petíciós akció akkor lesz eredményes, ha legalább hét uniós tagországból 1 millió ember aláírását sikerül összegyűjteni, mert csak ez esetben foglalkoznak vele az Únió szervei. Szlovákiában ebből 7500 aláírást kellene összegyűjteni.

 

Aláírásgyűjtés kisebbségi jogaink európai rendezése érdekében – összefogással

 

 

Berényi reméli, hogy jövő márciusra meglesz az 50-70 ezer aláírás

 

Berényi József szerint az MKP-nek, amely régi és aktív tagja a FUEN-nek, ez nem fog gondot okozni.  Berényi emlékeztetett arra, hogy a korábbi petíciós akciók során is 30 és 90 ezer közötti aláírást sikerült összegyűjteni. Bízik abban, hogy 2018 március 18-ig meglesz az 50-70 ezer aláírás.

 

Újdonságot jelent, hogy a petícióhoz nemcsak nyomtatványon lehet csatlakozni, hanem elektronikus formában is elérhető az MKP honlapján. Berényi szerint ez a lehetőség elsősorban a fiataloknak lehet vonzó.

 

Csatlakozni lehet petícióhoz a nagyobb társadalmi eseményeken, közösségi összejöveteleken, így a Csallóközi Vásáron is lesz mód a petíció aláírására.

 

Elkésett lépés, vélte Berényi a román fél próbálkozásáról, de nem vár szlovák ellenlépéseket

 

Friss hírként közölték ma a hírügynökségek, hogy Románia megtámadta a luxemburgi bíróság döntését, amellyel zöldet adott a petíció elindításának. Erre reagálva Berényi József úgy vélte, hogy szerinte ez egy elkésett román lépés, amely nem befolyásolhatja az Európai Bíróság már megszületett döntését.

 

Nem számít arra, hogy Szlovákia bármilyen ellenlépéseket tenne. Mivel a kormány azt állítja, Szlovákiában a kisebbségeknek átlagon felüli jogaik vannak, nem zavarhatja őket Berényi szerint az, ha a petíció eredményeként egy európai standardot sikerül törvényben rögzíteni. Hozzáfűzte azonban, hogy „majd meglátjuk”.

 

Ők az elsők között csatlakoztak a petíciós akcióhoz

 

A felvidéki aláírásgyűjtést elindító dunaszerdahelyi összejövetelen több elismert közéleti személyiség is aláírta a kisebbségek jogainak megerősítését szorgalmazó petíciót. Köztük volt a vendéglátó Hájos Zoltánon kívül Stubendek László, Komárom polgármestere, Szakál László dunaszerdahelyi esperes plébános, Görözdi Zsolt dunaszerdahelyi református lelkész, Bögi Róbert, a DAC szurkolótáborának vezéregyénisége, Stirber Lajos karnagy, Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja, Németh Imre énekművész és  Panyik Imre vállalkozó is.

 

 

P. Vonyik Erzsébet

Körkép.sk

Nyitókép: MKP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!