Szlovákiában ma több mint 400 ukrán orvos praktizál, a legtöbb az ország keleti és déli járásaiban, de lenne hely újabbaknak is. Nekik kéne pótolniuk a szlovákiai orvosokat, akik inkább Nyugat-Európában építik ki praxisukat – írja a Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap hétfői számában. Az ukrán orvosok iránt nagy érdeklődést mutat a Penta befektetőcsoport is, amely számos kórházat és klinikát tudhat magáénak. A gond a szakmai képesítés szlovákiai elismertetésével van.

 

Az országban nyugatról keletre haladva az orvosok egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy szükség van az ukrán kollégákra. Nélkülük ugyanis sok helyen veszélybe kerülne az orvosi ellátás. A szlovákiai pályakezdő orvosok ugyanis tömegesen hagyják el az országot, vagy csak a jobb megélhetést biztosító nyugat-szlovákiai városokban hajlandóak karrierbe kezdeni.

 

Mások azon a véleményen vannak, hogy az ukrán orvosok szakmai ismeretei messze elmaradnak az uniós színvonaltól. Ezt bizonyítja az is, hogy a különbözeti vizsgát – amivel Szlovákiában is elismertethetnék képesítésüket – egy sem tudta eddig letenni. Ráadásul, aki egyszer elbukik, annak fél évet kell várnia, hogy újra próbálkozhasson.

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanakkor a Szlovákiai Kórházak Egyesülete szerint a különbözeti vizsga olyan aránytalanul nehéz, hogy a szlovákiai orvosok sem tudnák letenni.

 

A nyelvtudás a legnagyobb gond

 

Az ukrán orvosok képesítésének hazai elfogadtatásának feltételeit tavaly szigorították. Szlovákia az utolsó volt a visegrádi országok közül, amely törvényt fogadott el a harmadik országbeli orvosok akkreditációjáról. Az, hogy az addigi szabályozás túlságosan is engedékeny volt, még az Egészségügyi Minisztérium is elismeri.

 

A minisztérium például a közelmúltig elfogadta a származási ország által kiadott idegennyelv-tudást igazoló okmányt, és gyakran csak a gyakorlatban mutatkozott meg, hogy az orvos nem tud szlovákul – ami a diagnosztizálásnál elég nagy hátrány.

 

Marián Vician sebészt, a Szlovák Orvoskamara tagját idézve a szlovák lap azt írja, nem igaz, hogy a különbözeti vizsga túl nehéz lenne. A sikeres vizsgához a tesztet legalább 66 százalékra kell megírni. Aki ezen elcsúszik, annak ildomos lenne a fél éves várakozási időt nyelvismereteinek elmélyítésével tölteni.

 

A Pentának jól jönne az olcsó munkaerő

 

A 17 kórházat és 12 poliklinikát birtokló Penta befeketetőcsoport közben épp az ukrán orvosok szükségességét hangoztatja.

 

„Egy ilyen helyzetben, mikor a szlovákiai egészségügy munkaerőhiánnyal küzd, indokoltnak tartjuk a feltételek enyhítéséről szóló vita megnyitását, például az ukrán orvosok esetében is”

 

nyilatkozta Gabriel Tóth, a Penta szóvivője. Ezzel a minisztérium is egyetért, várhatóan – ha egy előrehozott választás közbe nem szól – ősszel megnyitják a vitát nem csak a tárcánál, de a koalícióban is.

 

A Penta szerint minden Ukrajnából érkezett orvost egyénileg kéne elbírálni. Ezzel Vician is egyért, szerinte a legtöbbjük jó képességű, persze sok függ attól, hogy Ukrajna melyik részén végezték tanulmányaikat.

 

Kivételt talán csak az ukrán fogorvosok képeznek, akiknek tudásuk még a minisztérium szerint sem üti meg a mércét. Olyan eseteket tartanak számon, mint mikor a különbözeti vizsgán az egyik fogorvos nem tudta elmondani, mit lát egy fogröntgenen, másik nem tudta bekeverni az amalgámtömést. A gond az, hogy sokan közülük csak fogtechnikusi végzettséggel rendelkeznek, majd valamilyen felépítményin szereznek diplomát.

 

Szlovákiába épp az ukrán fogorvosokból jön a legtöbb.

 

Hospodárske Noviny, Körkép.sk

Nyitókép: aktuálne.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!