Elsőről másodfokúra emelték a terrorkészültség fokát Szlovákiában, miután rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Biztonsági Elemzőközpont Tanácsa. A döntésről Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitány tájékoztatta a sajtót.

 

A rendőrfőkapitány már az elején leszögezte, hogy bár Szlovákia számára a fenyegetettség nem olyan közvetlen, mint Európa többi országa esetében, mivel veszélyes elemeket Szlovákiához közel eső országokban is jelentettek a hatóságok, ezért indokoltnak látták emelni a készenlét fokát. A döntés ma délután 14:00-tól hatályos.

 

Elmondta, hogy vannak olyan események, amelyeken több ezer ember jelenik meg naponta, és ezek biztonságának szavatolása érdekében is fokozott intézkedéseket kell hozni. Ezek közé tartozik olyan technikai akadály felállítása, amellyel megakadályozható, hogy Szlovákiában is előfordulhasson egy barcelonai merénylethez hasonló.

 

 hirdetes_300x300  

Ezen kívül fokozott ellenőrzéseket végeznek majd a határellenőrzés és az idegenrendészet egységei is.

 

Egyébként Szlovákia a korábbi, brüsszeli és a párizsi merényletek után szintén másodfokú készültséget rendelt el. A készültségi szint enyhítéséhez vagy fokozósához a Nemzeti Biztonsági Elemzőközpont Tanácsának újra határozatot kell hozni. Körülményektől függően ez már holnap, de akár hónapok múlva történhet meg.

 

Körkép.sk

Nyitókép: facebook/Polícia SR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!