„Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad, amely befogadja az üldözötteket, az illegális bevándorlást azonban meg kell fékezni, szabályozott mederbe kell terelni a migrációt” – ezt a fontos megállapítást tette tegnapi évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. De vajon nyilvánvaló igazság az is, hogy Európa a szolidaritás kontinense?

A világmegváltó és látványos kudarcot vallott kvóta megszületése óta a szolidaritás fogalma jelentős mértékben szűkült, az európai politikában ugyanis a szolidaritás azt jelenti: a kelet-közép-európai tagállamok fogadjanak be menedékkérőket. Na meg azt, hogy ezt alázatos kussban tegyék, ugyanis Nyugat-Európa szórja Keletre a pénzt.

(…)

Miközben a nyugati politikai elit elvárja polgáraitól, hogy fordítsák el a fejüket, ha az integráció kudarcának jeleit látják, vagy ha az újonnan érkezettek törnek vendéglátóik életére, a kelet-közép-európaiak elleni uszításnak zöld utat adnak. A románokat, magyarokat, lengyeleket vagy szlovákokat utálni ugyanis politikailag korrekt. Azokat tehát, akik dolgozni mennek Nyugatra, piacaikat pedig kinyitották a régi uniós országoknak, az uniós források pedig végeredményben – berlini politikusok által is bevallottan – a Nyugatot gazdagítják. A kiküldött munkavállaló a főellenség, ellene szónokol Macron és Juncker, jóindulatnak álcázva. (…)

Nagyon szépen hangzott, amikor Juncker azt mondta, „Európának egyszerre kell lélegeznie a tüdeje keleti és nyugati felével, máskülönben a kontinens légszomjat kap”, meg hogy nem lehetnek másodrangú állampolgárok. Már szökne is a könny a szemembe ennyi kegytől, de aztán eszembe jut újra a kvótaterv. Történt ugyanis, hogy bár a tervet szinte senki sem teljesíti egészen, három tagállam, Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen indult eljárás. Nyilvánvaló, a három érintett ország nem akarta kibekkelni a programot azzal, hogy befogad négy migránst, akik úgyis továbbmennek, hanem elvi álláspontra helyezkedett, ezt pedig nem tűrik Brüsszelben. Ez a kiállás ugyanis keresztbe tesz dédelgetett tervüknek, az automatikus elosztási kvótának. Amitől aztán Isten óvja Európát.

(…)

 hirdetes_810x300  

 

Magyar HírlapŐry Mariann: Egyenlők és egyenlőbbek
kép: express.co.uk/Getty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!