75 év után új évszám került fel a szőgyéni Nagyboldogasszony templomban lévő Missziós Keresztre. De miért van szükség misszióra, amely szó leghasználatosabb értelmében a keresztény hit terjesztésére vonatkozik? Hiszen környékünkön, különösen Szőgyénben alig van más felekezetű, mint keresztény katolikus.

 

Erre a házigazda, Farkas Zsolt szőgyéni esperesplébános adta meg a választ szentbeszédében:

 

„Életünknek három pillére van test-szellem-lélek. Ha ez a háromlábú pillér bicegni kezd, a teher alatt összeomlik. Az európai ember a testével sokat foglalkozik és szellemünk fejlődése is biztosítva van a világ más részeihez mérten különlegesen jó iskolarendszernek köszönhetően. A lélek az, ami hiányt szenved. Lelkiekben kell megújulnunk és terjeszteni a jót magunk körül. A megújulást magunkon kell kezdenünk – elfogadni, élni és továbbadni a hitbéli életet, talentumainkat embertársaink javára kibontakoztatni. Csakis Istenre építve lehet olyan erős alapokat adni életünknek, amely nem omlik össze a terhek alatt. Mikor már mi magunk ilyen alapokon állunk, akkor vállalkozhatunk arra, hogy  másokat is Isten felé vezetünk.”

 

A Regnum Marianum Akadémia előadói: Th.Dr. Karaffa János PhD és Paedr.Farkas Zsolt. Fotó: Bokor Klára

 

 hirdetes_810x300  

„Felvidéki magyar hitvallók”

 

A négy napos misszió keretében volt foci, ahol a Csongrády Lajos Alapiskola és a papi válogatott mérte össze erejét, szentmisék, zarándoklat a pozbai kutacskához és a Regnum Marianum Akadémia szervezésében előadások. „Felvidéki magyar hitvallók” címmel Farkas Zsolt atya emlékezett gróf Esterházy Jánosra és Lénár Károly atyára, akiken mindent elkövetett a barbárság, amit csak el tudunk képzelni.

 

Elmesélte, a két hitvalló és igaz magyar ember a börtönben is találkozott. Lénár atya szentmisét mutatott be titokban a lipótvári kórházi vaságyon, Esterházy pedig buzgón osztotta ki az Oltáriszentséget a betegek között. Tették ezt mindketten annak ellenére, hogy ha kitudódott volna a legkeményebb büntetésre számíthattak. Imádkoztak közösen üldözőikért is, akiknek már akkor megbocsátottak szívükben.

 

Ünnepélyes szentmise, ahol díszőrséget álltak A Csongrády Lajos Alapiskola diákjai, a 32-es számú Szent Mihály Cserkészcsapat, a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzői és az önkéntes tűzoltók. Fotó: Bokor Klára

 

Farkas Zsolt atya egy személyes élményét is megosztotta a hallgatósággal.

 

„2007. jún 8-án egy küldöttség tagjaként mentem Mirovba, Esterházy János emléktáblájához, amikor találkoztunk Olmüdz püspökével, akivel Esterházy boldoggá avatásáról beszélgettünk. Ő akkor azt mondta, ha csodát szeretnének, imádkozzanak a gyógyíthatatlan rákbeteg, Lízna atya gyógyulásáért, akit szintúgy meghurcolt a kommunista diktatúra. Mi erre kaphatóak voltunk és a hívekkel közösen még ott Mirovban szentmise keretében kértünk számára gyógyulást Esterházy János közbenjárásával. Pár hónappal később kaptuk a hírt, Lízna atya meggyógyult. Az orvos a három piros felkiáltójel mellé ezt írta: nyoma sincs a ráknak.”

 

Esterházy-emléktábla Szőgyénben is

 

Az Akadémia programjában meghallgattuk még Karaffa János atya „Erőszak az Ószövetségben”, valamint Mészáros Dávid teológus az angyalokról és démonokról való értekezését.

 

A vasárnapi szentmise után a mártír politikus Esterházy János emlékére táblát avattak, a szőgyéni Nagyboldogasszony templomban, aki bátran és bölcsen kiállt minden nép jogaiért, példát adva hitbeli szilárdságról és hazaszeretetből. Vígh Gábor szőgyéni polgármester elmondta, az ötlet a legutóbbi Komáromi Imanapon született, amikor a véletlen Molnár Imre történész mellé sodorta. Ott akkor eldöntötték az emléktábla felállítását.

 

Az emléktáblát Vígh Gábor polgármester és Dr. Szilágyi Tibor helyettes államtitkár leplezték le. Fotó: Bokor Klára

 

Szilágyi Péter Magyarország Miniszterelnökségének  nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az avató ünnepségen hangsúlyozta, azért van szükség emléktáblákra és emlékművekre, mert általuk Esterházy János bekerül a közbeszédbe, így nem csak lopva, titokban tudunk beszélni róla, de valóban példaként áll a felvidéki magyarság előtt. Ezeken a helyeken emlékezni tudunk és el tudjuk helyezni a kegyelet virágait.

 

Esterházy Jánost Vadkerty Katalin történész méltatta. Kiemelte, hiányzott egy példakép, aki olyan tartást tud adni a fiataloknak, hogy az kitart egy életen át. Esterházy mély keresztény hite, embertelen körülmények ellenére megőrzött emberiessége egy ilyen példa.

 

Dr. Vadkerty Katalin történész Esterházy Jánosra emlékezett, felidézve azt a történelmi kort is, melyben az igaz embernek mártírrá kellett válnia. Fotó: Bokor Klára

 

Zöld mezben a papi válogatott, narancssárgában a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola tanárai és diákjai. Fotó: Bokor Klára

 

A missziós keresztre felkerült az idei évszám. Fotó: Bokor Klára

 

Bokor Klára

Körkép.sk

Nyitókép: Bokor Klára

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!