„Ha nem teszünk a emberek gazdasági boldogulásáért (…), akkor nem lesz kiért tizenöt-húsz év múlva küzdeni” – mondta Menyhárt József az MKP elnöke hétfőn Komáromban, a Gazdaságfejlesztési Párbeszéd elnevezésű rendezvényen, ahol a Magyar Közösség Pártja és a Baross Alapítvány bejelentette októberben rajtoló dél-szlovákiai gazdaságfejlesztési csomagját.

 

Egyúttal bemutatásra került a felújított Baross Gábor Terv, amelynek első változata még 2014-ben jelent meg, idén pedig a 18 tagú szerkesztőbizottság számos új kutatási anyaggal és célkitűzéssel bővítette ki.

 

Iván Tamás, fotó: Körkép.sk

 

5 milliárdos gazdaságélénkítő csomag

 hirdetes_810x300  

 

Az 5 milliárd forintos (mintegy 16,5 millió eurós), magyar kormányzati forrásokból létrehozott keretösszegből felvidéki pályázók igényelhetnek majd támogatást legalább 30 százalékos önrésszel legfeljebb 15 ezer euróig. Az előzetes számok szerint tehát legalább 1100 pályázat kaphat támogatást. Az első körben még nem, a későbbiekben, az 5 milliárdos keretösszegen felül azonban hitelkonstrukciós programok is helyet kaphatnak a felhívásban.

 

Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke elmondta, hogy mivel mindkét ország (Magyarország, mint támogató, Szlovákia, mint befogadó ország – a szerk. megj.) uniós tagállam, ezért a vonatkozó brüsszeli szabályok megszabják a vissza nem térítendő támogatások maximális összegét. Farkas szerint a fejlesztési csomag teljes mértékben kiaknázza a törvény adta lehetőségeket.

 

Farkas Iván, fotó: Körkép.sk

 

A pályáztatás részleteiről egyelőre nem sokat lehet tudni, annyit azonban elárultak, hogy az első kiírások október elején jelenhetnek meg, amelyeket majd egy erre célra létrehozott weboldalon érhetnek el az érdeklődők. További információkról később értesítik a nyilvánosságot.

 

Bemutatták a megújult Baross Gábor Tervet

 

A komáromi Tiszti Pavilon dísztermében mutatták be a Baross Gábor Terv bővített változatát is. Iván Tamás, a Baross Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az októberben induló fejlesztési terv a Baross Gábor Terv prioritásait követi, a Baross Alapítvány a társadalmi kommunikációját fogja vezényelni.

 

Menyhárt József (b), Iván Tamás (k) és Farkas Iván (j), fotó: Körkép.sk

 

Iván Tamás arról is beszámolt, hogy a cél a kis- és középvállalkozások támogatása, hogy ezáltal segítsék a régiók gazdasági fellendülését.

 

Menyhárt József kiemelte, hogy nem pártalapon történik majd a támogatások megítélése. Elmondta, hogy a Baross Alapítványra úgy kell tekinteni, mint egy think-tank csoportra, amely folyamatos konzultációt végez,  tartja a kapcsolatot a kis- és középvállalkozásokkal és ezáltal javaslatokat és irányelveket fogalmaz meg.

 

Iván Tamás (b) és Farkas Iván (j), fotó: Körkép.sk

 

Farkas Iván az MKP gazdasági alelnöke részletesen is bemutatta a Baross Gábor Tervet, amely számba vette Dél-Szlovákia társadalmi és vállalkozói környezetét. Előadásából ismét kiderült, hogy a kis- és középvállalkozások helyzete és a vállalkozói környezet Dél-Szlovákiában általában romlik, ami az egész ország gazdasági teljesítményére rányomja bélyegét. Egyúttal elmondta, hogy a Baross Gábor Tervről egy további 22 helyszínes találkozósorozat indul, a régiók kitörési pontjainak pontosabb meghatározása érdekében.

 

A helyszínek a következők: Fél, Pered, Párkány, Érsekújvár, Ipolyság, Apátújfalu, Fülek, Rimaszombat, Kőrös, Szepsi, Nagykapos, Királyhelmec, Tornalja, Somorja, Nagymegyer, Bős, Gúta, Ógyalla, Zselíz, Kolon, Galánta és Dunaszerdahely.

 

Menyhárt József a rendezvényen elmondott beszédében hangsúlyozta:

 

„A Baros Gábor Terv nem egy befejezett projekt. (…) Beszélni kell róla, tárgyalni, vitatkozni, és meg kell mutatni a [dél-szlovákiai] térségnek, hogy van kitörési lehetősége. (…) És nem csak a magyar államra kell támaszkodni, hanem kérni kell alanyi jogon a jussunkat itt is, ebben az országban, ahol élünk, és ahová adóinkat fizetjük. Nem szabad megengedni, hogy Szlovákia déli régióit elszegényesítsék, minket pedig olyan másodrangú sorsba juttassanak, amely nem csak az asszimilációt, de az elvándorlást is erősíti.”

 

Menyhárt József, fotó: Körkép.sk

 

Képgaléria

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Indul a milliárdos Baross Gábor program Felvidéken

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!