Hamarosan letelik az ápolók, nővérek és orvosok felmondási ideje több állami kórházban, így az érintett intézmények elveszíthetik egészségügyi dolgozóik egy jelentős részét – írja a Pravda szlovák napilap.

 

A Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézete, a pozsonyi Egyetemi Kórház és az Egyetemi Gyermekkórház és Poliklinika közel 40 munkatársától búcsúzhat el hamarosan, a legtöbbjük a jobb fizetés reményében magánkórházakban folytatja karrierjét.

 

Kilenc orvos távozására lehet számítani az Onkológiai Gyermekklinikánál is, a szülők nyílt levéllel fordultak Tomáš Druckerhez, a Smer egészségügyi miniszteréhez. A szülők amiatt aggódnak, hogy nem lesz, aki törődjön gyermekeikkel.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem tudjuk máshová vinni a gyerekeket, nincs lehetőségünk”

 

írják a szülők a miniszternek. A távozó orvosok az elmúlt két évben nyújtották be felmondásukat, mikor a klinikánál vezetőcsere történt. Hogy az új igazgató személye mennyiben okozója a kialakult helyzetnek, egyelőre nem tisztázott.

 

Nem tudnak magasabb bért kínálni

 

Kilencen távoznak a az Egyetemi Gyermekkórháztól is (Kramáre), a vezetőség szerint azonban az ellátás továbbra is biztosított, a felmondók között csak egyetlen specialista volt.

 

A pozsonyi Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézeténél (NÚSCH) – ahol például Robert Ficot is műtötték – tavaly novemberben egyszerre tíz orvos adta be a felmondását, közülük egy főorvos  és hat orvos az intervenciós-radiológiai szakambulanciának intett búcsút, egy orvos a kardiológiai osztályról távozik. Felmondott egy neurológus szakorvos és egy érsebész, illetve hat nővér is.

 

A kórház vezetősége „nem hivatalos” információkra hivatkozva azt közölte a sajtóval, hogy az érintettek a jobb fizetés reményében döntöttek a távozás mellett. Magasabb bért pedig nem tudnak nekik felkínálni, mert azzal egy másik osztályt kellene megrövidíteni. Mongi Msolly, a NÚSCH igazgatója szerint jelenleg az intézményben az orvosok átlagbére 3000 euró bruttóban, ami már tartalmazza a túlórákat és az ügyeleti szolgálatot.

 

Msolly elárulta azt is, hogy a pótlásról már tárgyalnak, nem csak hazai, de külföldi orvosokkal is.

 

Danko kancellárja 600 ezer eurót költött egy hivatalnok brüsszeli kiküldetésére – a kórházak pénzéből

 

Az orvosok szerint nem csak a fizetésről van szó

 

Két orvos hagyja ott az óvárosi kórházat, három nővér pedig az Idegsebészeti Klinikától távozik (Kramáre). Mindkét intézmény a pozsonyi Egyetemi Kórház részének tekinthető.

 

Egy, a Pravda által megszólaltatott, neve elhallgatását kérő orvos elmondta, hogy a tömeges felmondások folytatódni fognak. Szerinte nem csak a fizetés nagyságáról van szó, hanem arról is, hogy milyen körülmények között dolgozhatnak és hogy milyen karrierlehetőségeket kapnak. Hozzátette, ma előretervezni a kórházakban nagyon nehéz.

 

A Pravda szerint a pozsonyi kórházak személyi körülményeit eléggé megkavarhatja az új Bory Kórház, amely a Penta befektetőcsoporthoz tartozik. A Penta hivatalos álláspontja szerint a jelenlegi alkalmazottaikból válogatnak majd (országszerte működtetnek kórházakat, például Dunaszerdahelyen is), illetve a külföldről hazatérőkkel is számolnak.

 

Korábban a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap számolt be arról, hogy főleg Dél-Szlovákiában Ukrajnából érkező szakemberekkel próbálják kezelni az orvoshiányt, ezek többsége azonban nem specialista, ráadásul gondjuk van a nyelvtudással illetve a különbözeti vizsga teljesítésével is.

 

Nem ismerik a (szlovák) nyelvet és elbuknak a vizsgákon. Tömegével jönnek az ukrán orvosok Szlovákiába

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!