Mekkora méreteket ölt az élelmiszerpazarlás Szlovákiában? A Tesco nyilvánosságra hozta ezzel kapcsolatos adatait. Néhány élelmiszert azután is feldogozhatnak, hogy lekerül a polcokról, ám van ami a kukában végzi.

 

A szlovákiai Tesco üzletlánc egy év alatt több mint 2800 tonna élelmiszert likvidál véglegesen abbóól, amit eladásra kínál. A 2016/17-ees gazdasági évben 573 366 tonna élelmiszert adott el Szlovákia-szerte és 10131 tonna maradt a nyakán. Ebből 2979 tonna volt a még mindig fogyasztható élelmiszer, a kiskereskedelmi lánc mégis csak 137 tonnát ajánlott fel adományra.

 

2806 tonna étel azonban a kukában végezte. Ennek a mennyiségnek közel a fele (46 százalék) zöldség és gyümölcs volt, de a pékáruból is sok kárba vész (28 százalék). A készételeknél is tetemes a pazarlás, kb. 225 tonna kerül megsemmisítésre.

 

 hirdetes_810x300  

Érdekes módon a tejtermékek, rövid szavatossági idejük ellenére a kidobott élelmiszereknek csak 5 százalékát teszik ki. Az már kevésbé meglepő, hogy az alkoholos italok kevesebb mint 1 százaléka vész kárba.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

A Tesco saját bevallása szerint azért tette közzé ezeket az adatokat, hogy ugyanerre ösztönözze a többi kiskereskedelmi láncot is.

 

A Modern Kereskedők Szlovákiai Szövetsége (SAMO) tagjai megállapodtak, hogy tenni fognak az élelmiszerpazarlás ellen.

 

A Tesco is különféle intézkedéseket vezetett be:

 

„Javítottunk a az ellátási láncunkon, hogy gyorsítsuk a citrusfélék szállítását. Töröltük az „egyet fizet, kettőt kap” akciókat a zöldségek és a gyümölcsök esetében a közép-európai üzleteinkben, így arra ösztönöztük a vásárlóinkat, hogy csak azt és annyit vegyenek, amire valóban szükségük van, ezzel a háztartások pazarlását is csökkentettük.”

 

áll a Tesco állásfoglalásában.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: extremetech.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!