Az MH Manažment vállalat elnöke, Branislav Bačík  (Smer-jelölt) pénteken megpróbálta megmagyarázni, hogy a szerződés, amely 64 millió eurós jutalék kifizetését teszi lehetővé Radomír Bžán ügyvédnek a bősi vízerőmű per alatti képviseletért, teljesen rendben van.  Bačík azt állította, nem fognak kifizetni milliókat, de pár perccel később ezt már nem tudta megismételni.

 

Bžán Smer-közeli ügyvéd, aki évek óta jelen van a Nemzeti Vagyonalapban és utódszervezetében, az MH Manažmentben is.

 

Csak hogy el tudjuk képzelni: A 64 milliós összeg jogi tanácsadásért jóval meghaladja azt a 45 milliós veszteséget, amit az első Fico-kormány vesztett el egyik legnagyobb botránya (Interblue Group) alatt, amelyben az SNS is érintett volt. Ha a 64 millió eurós jutalékot szétosztanánk Szlovákia 5,5 millió lakosa között, akkor minden állampolgár 11,64 eurót kapna.

 

 hirdetes_300x300  

Bačík ma azt állította, hogy nem fizetnek ki milliós jutalékokat az ügyvédi irodának, tízmilliókat pedig végképp nem. Amikor a Denník N rákérdezett, hogy Bžán jutaléka kevesebb lesz-e mint egymillió euró, kiért a válasz elől. „A jutalék végleges nagyságáról alkudozni és tárgyalni fogunk, amint megkapjuk az ítéletet.”  Szerinte akkor is tárgyalt volna a jutalék csökkentéséről az ügyvéddel, ha az eset nem kap nyilvánosságot a médiában.

Roman Pataj: A Smer embere világrekordot állított fel pazarlásban

3,8 milliót már kifizettek

 

Bačík nem tudta megmondani, mennyit hajlandóak kifizetni Bžán ügyvédnek. A Smer egykori képviselője és a Nemzeti Vagyonalap vezetője megerősítette, hogy a megnyert perért már 3,8 millió eurót kifizettek a jogásznak. Ezt hozta nyilvánosságra korábban Grendel Gábor ( OĽaNO-Nova) képviselő is, Bžán  számláira hivatkozva. Bačík állítja, hogy a jogászok kiválasztása átláthatóan történt, csaknem nyolc hónapig tartott és bárki pályázhatott – bár a Transparency International szerint a vállalat kritériumaiban a jutalék nagysága a kevésbé fontos tételek között szerepelt

 

Már előre tudtak a perről

 

Az államnak a 700 millió eurós per 11 százalékát kellene kifizetnie az ügyvédnek. Az összeget úgy sikerült megtakarítani, hogy a bírósági döntés értelmében az állam nem köteles kártérítést fizetni a Szlovák Villamos Műveknek azért, mert 2015-ben akaratuk ellenére átvette a bősi vízerőmű üzemeltetését.

 

A jutalékról Bžánnal 2015 márciusában egyetek meg, az állam viszont 2014 decemberében mondta fel a villamos művekkel kötött szerződést, így az MH Manažment tudhatta, hogy több száz milliós per elé néznek és egy győzelem esetén az ügyvéd óriási összeget fog kapni.

 

Smer közeli ügyvéd

 

Ha a jutalék nem kerül be a hírekbe, akkor az állam anélkül fizetett volna ki 64 millió eurót, hogy azt bárki észrevette volna. Bžán állítja, hajlandó tárgyalni jutalékának nagyságáról, bár róla is kiderült, hogy sokat mozog a Smer köreiben.

 

2010-ben a Plus 7 dní lefotózta, Ján Počiatek egykori pénzügy és közlekedésügyi miniszterrel, fia, Pavol Bžán Počiatek alatt kezdett el dolgozni a Közlekedésügyi Minisztériumban. Ügyvédi irodája akkor nyújtott jogi tanácsadást a Javy állami vállalatnak, amikor már egy Robert Ficohoz közel álló ember, a SIS későbbi igazgatója, Ján Valko, az igazgatótanács alelnöke pedig a Smer egy másik jelöltje, Peter Čižnár volt.

 

Denník N
kép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!