A Nyitra megyei jobboldali pártok egyetlen megyefőnök-jelölt mögé sorakoztak be. Az SaS, az OĽaNO, a KDH, a NOVA, az OKS, a Šanca és a Demokrati Slovenska úgy döntöttek, hogy a november 4-i választásokon Ján Greššot támogatják.

 

„Ján Greššo a kulturális élet kiemelkedő alakja a nyitrai régióban. Ráadásul 16 éves tapasztalattal rendelkezik, a nyitrai Andrej Bagar színház igazgatója volt, ami kétségkívül Szlovákia egyik legjelentősebb színháza. Mindez egyértelműen mutatja, hogy kiváló képességű vezető.”

 

áll a pártok közös állásfoglalásában. Hozzáteszik:

 

„Meggyőződésünk, hogy 16 év után eljött az ideje Belica leváltásának Nyitra megyében”.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzéki jobboldali pártok egyúttal felszólították a kormánypártokat, hogy Besztercebánya megyéhez hasonlóan egy „demokratikus jelölt” mögé sorakozzanak be, hogy útját állják a szélsőségek megerősödésének. Kotleba pártja, az ĽSNS ugyanis Nyitra megyében is állított megyeelnök jelöltet Milan Uhrík személyében.

 

A kormánypártok ragaszkodnak Belicához

 

A Smer, az SNS és a Most-Híd továbbra is kitart Milan Belica mellett, és eszükbe sincs egy másik jelölt miatt visszahívni jelöltjüket.

 

„Meggyőződésünk, hogy jelöltünk a maga eredményeivel és tapasztalatával, a lehető legjobb jelölt erre a posztra. Egyúttal az egyetlen, aki megakadályozhatja a szélsőségesek választási győzelmét Nyitra megyében”

 

mondta a sajtónak Tibor Glenda, a Smer megyei pártszervezetének vezetője.

 

A magyar választóknak van kire szavazniuk

 

Mivel egykörös lesz a választás, néhány ezer, vagy akár néhány száz szavazat is eldöntheti a végeredményt a megyefőnök személyét illetően. Épp ezért a magyarok által támogatott Farkas Iván, az MKP jelöltje lehet a mérleg nyelve, a magyar választóknak tehát van kire leadniuk voksukat. A magyar képviselők pedig kulcsszerepet játszhatnak az új megyei közgyűlésben.

 

Nyitra megyében nyolcan szállnak ringbe a megyefőnöki posztért. Milan Belica (Smer – SNS – Most-Híd), Farkas Iván (MKP), Ján Greššo (SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca, Demokrati Slovenska), Hajdú László (MKDSZ), Renáta Kilenčíková (független), Ján Marko (Nový Parlament), Peter Oremus (független) és Milan Uhrík (ĽSNS).

 

Farkas Iván a Körképnek: Magyar elnökjelöltként indulok Nyitra megyében (Interjú)

 

Egy térképen az összes megyei képviselő és megyefőnök-jelölt (Interaktív+infografika)

 

Koalíciós és egyéni indulók: Kik szállnak ringbe a magyarlakta megyék megyefőnöki székéért (Összefoglaló)

 

Körkép.sk, TA3.com

Nyitókép: körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!