Ahogy arról korábban beszámoltunk, Felvidék-szerte megemlékezett a magyarság az aradi vértanúk emléknapján. Összeállításunkban körülnéztünk, hogy hol miként tisztelegtek a hősök előtt a felvidéki településeken – a teljesség igénye nélkül.

 

Pozsony: Pozsonyban Jeszenák János és Rázga Pál sírjánál emlékeztek meg a pozsonyi és az aradi vértanúkról. Ünnepi beszédet mondott Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete és Kovács László történész.

 

 

 hirdetes_400x285  

Nyárasd: A nemzeti gyásznap alkalmából rendezett megemlékezés első állomása a helyi római katolikus templom volt. A szentmisét Bíró Sándor, a község plébánosa celebrálta. Ezt követően az emlékezők a helyi temetőben lévő Honvéd emlékműnél gyűltek össze, ahol Menyhárt József, az MKP országos elnöke tartott beszédet. A megemlékezés a kegyelet koszorúinak és virágainak elhelyezésével zárult.

 

forrás: fb

 

Dunaszerdahely: A városi önkormányzat nevében Hájos Zoltán polgármester köszöntötte az emlékező gyülekezetet az 1848/49-es emlékműnél. Ezt követően Berényi József, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat alelnöke tartott emlékbeszédet. A hodosi Megmaradásunkért Kultúrcsoport és Karácsony Laura műsorát a tisztelet koszorúinak elhelyezése előzte meg. A Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének nevében Menyhárt József és Berényi József, a párt Járási Elnökségének nevében Hervay Rozália és Bacsó László, az MKP helyi szervezete nevében pedig Domonkos Tamás koszorúztak.

 

forrás: fb

 

Nagymegyer: Október hatodikát – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kivégzett 13 aradi vértanúra és Batthyány Lajos miniszterelnökre emlékezve – 2001-ben nyilvánította a magyar Országgyűlés nemzeti gyásznappá.Városunkban immár hagyományosan a katolikus temetőben, Dr. Szaiff József honvédorvos síremléke ill. a Kazinczy emléktábla előtti főhajtással emlékeztünk.

 

forrás: fb

 

Alistál: A község önkormányzatának szervezésében október 6-án az aradi vértanúkra emlékeztek. Az MKP nevében beszédet mondott Lőrincz Roland, a helyi szervezet elnöke.

 

forrás: fb

 

Somorja: Az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezést a Csemadok Somorjai Alapszervezete és a Via Nova – Új Út Somorja szervezték. Az emlékestet Méry János, az MKP Dunaszerdahelyi Járási Elnökségének tagja vezette. Többek között Orosz Csaba alpolgármester és megyei képviselőjelölt is fejet hajtott az októberi hősök előtt.

 

forrás: fb

 

Csicsó: A „Magyarnak maradni” emlékparkban való koszorúzás után a megemlékezés a helyi kultúrházban folytatódott, ahol fiatalok egy csoportja, a „Görgey,az áruló….. Soha!” című emlékműsort adta elő, melynek célja az volt, hogy a hadvezérrel kapcsolatos ellentmondásokat és igazságtalanságokat feloldja azért is, hogy Görgey nevét végre méltó helyen emlegessük nemzeti emlékezetünkben.

 

Forrás: fb

 

Ekel: Az 1848/49-es emlékműnél koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek a helyiek

 

forrás: fb

 

Szentpéter: Szentpéteren a Kossányi József Alapiskola és Óvoda diákjainak közreműködésével emlékeztek meg

 

forrás: fb

 

Párkány: Párkányban a Csemadok helyi alapszervezetének szervezésében ünnepi műsorral, gyertyagyújtással, virágok és koszorúk elhelyezésével tisztelegtek a vértanúk emléke előtt

 

forrás: fb

 

Fülek: A Csemadok Füleki Alapszervezete és a Koháry PT szervezésében tartottak megemlékezést a Hősök Terén.

 

forrás: fb

 

Almágy: Almágyban a helyi alapiskola diákjainak műsorával emlékeztek meg a vértanúkra

 

forrás: fb

 

Rozsnyó: Rozsnyón Szörcsei Antal sírjánál és a Petőfi Sándor emléktáblánál emlékeztek meg a vértanúkra

 

forrás: fb

 

forrás: fb

 

Szeretné, hogy az Ön településén megvalósult megemlékezés egy-egy pillanata is bekerüljön összeállításunkba? Küldje el fotóját a korkep (kukac) korkep (pont) sk e-mail címre, vagy a Körkép.sk facebook-oldalán üzenetben!

 

Körkép.sk/KPA

Nyitókép: facebook.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!